Wetenschap - 16 mei 2002

Wageningse student wordt wakker geschud

Met veel lawaai schudde een groep actieve studenten op dinsdagmorgen 14 mei veel medestudenten wakker. De ludieke actie vormde het begin van de 'wekweek', georganiseerd door studentenorganisatie WSO. Zij willen dat meer studenten actief worden naast hun studie.

Om half elf reist een vijfkoppig wekteam in gele T-shirts en met zonnebrillen op naar Asserpark. Met rinkelende wekkers bellen ze bij elke afdeling aan. Een megafoon versterkt de geroepen teksten: "De wekweek is n? begonnen. Wageningen ontwaakt!" Aardig wat mensen die opendoen, staan nog in hun pyjama, boxershort of met een handdoek om, zelfs als het tegen twaalf uur loopt. Wie opendoet, krijgt van de wekkers het wekweek-programma en een boekje met alle 'wakkere' organisaties waarvan een student actief lid kan worden.

Het wekrondje langs de sterflats levert veel reacties op. "Sommigen waren heel enthousiast. Anderen zeiden al actief te zijn. Blijf vooral actief, zeg ik dan, en schud je afdelingsgenoten wakker", aldus Janneke van Wijngaarden, wekker en bestuurslid van Unitas. Achter op haar gele T-shirt staat 'Wekweek 2002. Actief naast je studie: een onmisbare ervaring'. De wekkers zijn zelf actieve studenten. Elk van hen is bestuurslid van een organisatie.

Wekker Maurice ten Tije, bestuurlid van KSV: "Het was altijd heel gewoon iets naast je studie te doen. Dat is het verschil tussen studeren en student zijn. Nu is het moeilijk om het bestuur van een studentenvereniging rond te krijgen. Ook de studentenraad kan niet genoeg kandidaten vinden. De Veluweloop gaat dit jaar zelfs niet door, omdat ze geen commissie bij elkaar kunnen krijgen. Daarom moeten we de niet-actieve studenten toch echt wakker schudden."

De universiteit en de gemeente Wageningen zijn het met de organisatoren eens. Zij financierden de wekweek. Helaas loopt het aantal studenten nog steeds terug, terwijl de studiedruk alleen maar toeneemt. Van Wijngaarden wijst nog andere mogelijke oorzaken aan van het teruglopend aantal actieve studenten: "Veel mensen zijn iets luier en individualistischer geworden. Op afdelingen merk je bijvoorbeeld dat mensen liever alleen eten dan met de hele groep. En je merkt het binnen je eigen vereniging. Velen zijn passiever geworden. Ze consumeren liever dan dat ze actief meedraaien. Het commissiewerk wordt niet minder, dus zie je h??l actieve en niet-actieve studenten."

Van Wijngaarden en Ten Tije verwachten geen wonderen van de wekweek. Als studenten erover gaan nadenken, zijn ze al een heel eind. Ze hopen wel dat een aantal studenten volgend jaar wil meedraaien in een organisatie. De wekweek wordt op vrijdag 17 mei afgesloten met een feest op Unitas. Na de evaluatie wordt besloten of er volgend jaar ook een wekweek komt. | M.Hk