Nieuws - 26 maart 2015

Wageningse student wint scriptieprijs

tekst:
Milou van der Horst

Hoe kan eendenkroos een bijdrage leveren aan een oplossing voor de stijgende vraag naar voedsel? Agrotechnoloog Niek van den Top wist dat zo enthousiast te verwoorden dat zijn onderzoek in de prijzen viel bij de Shell Bachelor Master Scriptieprijsuitreiking, afgelopen woensdag in het Forum.

Niek onderzocht hoe de groei van eendenkroos geoptimaliseerd kan worden. Het kroos kan dienen als vervanger voor soja in veevoer en het doet ook meteen iets aan het overschot aan mest, omdat het daar goed op groeit. Juryvoorzitter Louise Fresco prees Nieks enthousiaste presentatie waarbij hij met een potje mest, soja en eendenkroos zijn verhaal kracht bij zette. Daarnaast reageerde Niek ‘standvastig en overtuigend’ op het vragenvuur van de jury en is zijn onderzoek 'absoluut' maatschappelijk relevant.

Niek reageerde enthousiast op zijn uitverkiezing. ‘Ik vind het echt hartstikke gaaf dat ik gewonnen heb. Het was wel heel spannend door de setting en de sfeer, maar ook leuk.’ Het winnen van scriptieprijzen is voor Niek niets nieuws, want hij won met zijn scriptie ook de prijs vanuit zijn opleiding van de Claus Foundation. Met het prijzengeld van 2500 euro wil hij zijn studie bekostigen.

De Shell Bachelor Master Scriptieprijs werd voor de negende keer uitgereikt, maar voor het eerst in Wageningen, om studenten uit te dagen met technologische en innovatieve oplossingen te komen voor problemen rondom de stijgende vraag naar voedsel, energie en water. Zeven studenten, afkomstig van Wageningen UR, TU Delft, UTwente en TU Eindhoven maakten kans op de prijs. Naast Niek was er nog een Wageningse student, de Griekse Konstantina-Roxani Chatzipanagiotou. Zij viel helaas buiten de prijzen.