Nieuws - 27 november 2014

Wageningse student wint prijs voor studie naar wolken

Met zijn onderzoek naar wolken heeft Martin Sikma gisteravond de Student Research Award gewonnen. Hij onderzocht hoe vocht en chemicaliën in wolken getransporteerd worden.

De student van Wageningen Universiteit was één van de 95 inzenders voor de Student Research Award, de jaarlijkse prijs voor het beste bacheloronderzoek van Nederland van Vlaanderen. De prijs is voor de vijfde keer uitgereikt.

Sikma wint 1.500 euro. Femke van der Wilt kreeg een eervolle vermelding. De student van de Vrije Universiteit deed onderzoek naar het verschil in communicatie tussen jongens en meisjes in de voorschoolse leeftijd en de acceptatie door hun leeftijdsgenoten. Zij kreeg hiervoor duizend euro.

Uit de 95 inzenders zijn er 67 gekozen die hun onderzoek mochten presenteren tijdens de onderzoeksconferentie die bij de prijs hoort. Daar konden zij hun onderzoek op posters presenteren voor de aanwezigen. Er was een publieksprijs voor de beste wetenschappelijke poster en die ging naar Jessica Aernoudt, Nick Smits en Yentle Pauwel van de Universiteit van Gent voor hun onderzoek naar schoon zwembadwater.

Minister Bussemaker was bij de uitreiking van de prijzen aanwezig en hield in het Engels een toespraak over nieuwsgierigheid. 'The really good scientists are often those who do not obediently jump through all the hoops', stelde ze. 'If you want to make a real difference, don’t go for quantity by being just another name on the list of co-authors. If you want to make a real difference, if you really want to make the world a better place, then apply yourself to research that can only be conducted thanks to your special expertise and experience.'