Nieuws - 3 oktober 2018

Wageningse student is (weer) het meest tevreden over opleiding

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Nergens zijn studenten zo tevreden over hun opleiding als in Wageningen. De universiteit voert de ranglijst van weekblad Elsevier opnieuw aan. In de categorie ‘brede universiteiten’ leidt Utrecht en Eindhoven is de beste technische universiteit.

© Marte Hofsteenge

Elsevier maakt ieder jaar een ranglijst van beste studies aan universiteiten en hogescholen, en zet ook de instellingen op een rij. Als basis daarvoor dient één vraag uit de Nationale Studenten Enquête (NSE), namelijk hoe tevreden studenten over het algemeen over hun opleiding zijn. Hoe meer positief beoordeelde opleidingen een instelling telt (en hoe minder negatief beoordeelde), hoe hoger ze in de ranglijst staat.

Met veertien positief, vijf gemiddeld en nul negatief beoordeelde opleidingen komt Wageningen net als vorig jaar als winnaar uit de bus, niet alleen in de categorie ‘specialistische universiteiten’, maar ook in het totaalklassement.

Op nummer twee staat de TU Eindhoven – winnaar in de categorie ‘technische universiteiten', waar zeven van de twaalf opleidingen een positief oordeel krijgen.

Bij de ‘brede universiteiten’ liggen de scores duidelijk lager, omdat de meeste studies gemiddeld gewaardeerd worden. Met elf positief beoordeelde, 26 gemiddeld en acht negatief beoordeelde opleidingen voert Utrecht dit ranglijstje weer aan. Hekkensluiter is opnieuw de Universiteit van Amsterdam, waar 16 van de 59 beoordeelde studies een onvoldoende krijgen van de studenten.