Nieuws - 22 september 2016

Wageningse student bereikt Noordkaap

Na een wandeltocht van meer dan drieduizend kilometer heeft Sjoerd van Dekken de Noordkaap bereikt. De Wageningse student was drie maanden onderweg en bereikte afgelopen vrijdag het noordelijkste puntje van het Europese vasteland.

‘Die laatste dag was de naarste die ik ooit heb meegemaakt,’ vertelt Van Dekken. De laatste dertig kilometer liep hij koud en verkleumd de bergen op en af. ‘Er stond een zieke wind, het regende en toen ik aankwam op de kaap was alles gesloten en stond ik daar, op een paar mensen na, helemaal alleen!’

Hij zegt uiteindelijk maar zo’n 20 minuten op de kaap te hebben gestaan. Van Dekken: ‘Ik heb snel wat foto’s genomen en toen ik een lift kreeg aangeboden ben ik snel in de auto gestapt.’ De student wil voor 30 september weer terug in het land zijn voor een afstudeerfeest van zijn huisgenoot. Op de terugweg gaat hij liften.

Angstig moment
In de laatste week van zijn tocht maakte Van Dekken weer de gekste dingen mee. Zo zegt hij doodsangsten te hebben uitgestaan toen hij een door een 3.5 kilometer lange tunnel liep en bijna werd aangereden door een vrachtwagen. ‘Die chauffeur zag me niet in het donker en week gelukkig op het laatste moment uit. Dat was het angstige moment van de hele trip.’ Op de laatste dag en de tunnel na genoot Van Dekken van de laatste week van zijn tocht. Op het stuk tussen Alta en Honningsvåg liep hij langs de fjorden, zag hij walvissen en herten. ‘Die dagen waren geweldig!’

Van Dekken gaat zijn bachelors-opleiding afmaken en moet nog één vak afronden voor zijn diploma. Dat vak wordt echter pas in april volgend jaar gegeven. Hij heeft genoeg inspiratie om die tijd door te komen. Zo wil hij fietsen door Azië en surfen in Marokko. Van Dekken: ‘Ik zal niet stil blijven zitten!’ Je kunt zijn reizen volgen op zijn Facebook-pagina.

Sjoerd op de Noordkaap (foto: Sjoerd van Dekken)
Sjoerd op de Noordkaap (foto: Sjoerd van Dekken)