Organisatie - 1 januari 1970

Wageningse robot hapert

Sietse, de veldrobot van Plant Research International en Alterra, heeft donderdag 17 juni tijdens de Field Robot Event een teleurstellende zevende plaats behaald. De gedoodverfde winnaar weigerde tijdens de eerste ronde dienst. Rowbo, de creatie van vijf studenten Agrotechnologie, werd vierde.

De wedstrijd voor veldrobots werd gewonnen door studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Hun MicroCallum manoeuvreerde snel en vrijwel zonder hulp van zijn makers door een maïsveld. De OptoMAIZER uit Osnabrück werd tweede en de CORNickel uit Dresden derde.
De Wageningse robot Sietse werd in 2004 nog tweede, achter Cropscout van A&F-medewerkers. Dat team deed dit jaar niet mee. Zonder storing had Sietse dan ook grote kans gemaakt op de overwinning. Toen de problemen waren opgelost, legde hij het tweede parcours vrijwel foutloos af. Bovendien won hij de prijs op het onderdeel Freestyle. Sietse zocht aardappelplanten tussen de maïs, herkende die en riep dan hard ‘tádá’.
In totaal deden twaalf teams mee aan de wedstrijd, onder meer uit Finland en Japan. Japanse onderzoekers hadden een hovercraft gemaakt die veel aandacht trok, maar het op zandgrond aanmerkelijk slechter deed dan op het rijstveld waar hij werd getest.
De veldrobotrace werd dit jaar voor de derde maal verzorgd door de Wageningse leerstoelgroep Agrarische bedrijfstechnologie. Volgend jaar zal de universiteit van Stuttgart de organisatie op zich nemen. Veldrobots zullen in de toekomst mogelijk worden ingezet om bijvoorbeeld ziekten in gewassen te herkennen. / LdK