Wetenschap - 11 oktober 2001

Wageningse opleidingen in China zitten meteen vol

De opleidingen die Wageningen Universiteit samen met de Chinese Agricultural University heeft opgezet in China slaan goed aan. Al dit jaar zijn er rond de negentig Chinezen begonnen aan de BSc-programma's in Beijing. Die studenten komen in 2003 in Wageningen, nadat ze twee jaar in China de opleiding gevolgd hebben. In Nederland maken ze de laatste twee jaar van de opleiding af, waarna ze ook nog kunnen doorstromen in de MSc-fase.

Drs. Theo Douma, sectiehoofd Onderwijsstrategie, die met de Chinezen onderhandelde over de nieuwe opleidingen, zegt dat de inschrijving van negentig Chinezen volgens plan is, maar dat het toch meer is dan hij verwacht had. "De Chinese Agricultural University is altijd duidelijk geweest: honderd studenten die in 2003 in Wageningen komen. Ze houden zich aan elke afspraak. Ook vanuit Wageningen hebben we de hele organisatie voor honderd studenten opgezet, maar het blijft natuurlijk altijd afwachten of die dan ook daadwerkelijk komen."

De Chinezen volgen drie BSc-studieprogramma's: Food technology, Environmental science en Biotechnology. Douma legt uit dat op dit moment de studieprogramma's in China afgestemd worden op die in Wageningen, zodat de studenten straks in Wageningen kunnen instromen. In november organiseert de universiteit een leerplanconferentie waar ook Chinese partners zullen komen. De opleidingsco?rdinatoren zullen dan de Chinese en Nederlandse curricula nader bekijken.

In januari gaan enkele Wageningse docenten naar Beijing om te kijken hoe de opleiding daar verloopt. Er zullen dan ook gesprekken met studenten gehouden worden en Wageningers zullen gastcolleges geven. "Zodat de Chinezen kennis kunnen maken met onze vorm van college geven en met ons Engels, dat vaak toch wat anders is dan Oxford English," zegt Douma.

De Chinese studenten krijgen nu al een speciaal programma om hun Engels bij te spijkeren. In het tweede jaar van de BSc, nog in Beijing, schrijven de studenten een mini-thesis en houden Wageningse docenten een gesprek met de studenten. Dat is geen toelatingsexamen, benadrukt Douma, maar het geeft wel een indicatie van het niveau van de studenten. Op basis van die gesprekken geven Wageningse docenten een advies aan hun Chinese collega's, die 'daar serieus mee om zullen gaan', zegt Douma. "We gaan ze niet vertellen hoe ze het moeten doen, maar we gaan wel professioneel met elkaar om." | J.T.