Nieuws - 30 juni 2016

Wageningse onderzoekers lanceren muggenradar

Op de website van buienradar is nu ook de muggenradar te zien. De online tool laat zien waar in het land de overlast van muggen het grootst is. De muggenradar is ontwikkeld door onder meer 2 onderzoekers van Wageningen UR.

Sander Koenraadt, entomoloog en Arnold van Vliet, leerstoelgroep Milieusysteemanalyse, zijn twee van de initiatiefnemers van de muggenradar. Samen met Buienradar.nl voorspellen ze de overlast van muggen in het land. Dat doen ze op basis van waarnemingen en klimaatmodellen die speciaal zijn ontwikkelt door Buienradar. Die modellen houden rekening met factoren zoals wind, temperatuur en luchtvochtigheid, die bepalen hoe actief muggen zijn.

Samen met publiek doen ze onderzoek naar muggenoverlast en de muggenradar is hier onderdeel van. Op woensdag 29 juni ging de radar live op de pagina op buienradar.nl. Naast de muggenoverlast per dag is ook een vijfdaagse verwachting te raadplegen. Ook is een muggenradar-app in ontwikkeling via crowdfunding. Voor dat project is tot nu toe ruim 9000 euro opgehaald.

De muggenradar op buienradar.nl
De muggenradar op buienradar.nl

Koenraadt en Van Vliet geven komende maandagavond een college in de bioscoop Cinemec in Ede. Dat doen ze in het kader van citizen science waar ook de muggenradar een onderdeel van is. Citizen science betekent dat onderzoekers netwerken van vrijwillgers gebruiken om onderzoek te doen.