Nieuws - 29 maart 2001

Wageningse onderzoekers: gezondheid op bevel bestaat niet

Wageningse onderzoekers: gezondheid op bevel bestaat niet

Wageningse onderzoekers zijn in Eindhoven begonnen aan een interactief project, waarbij ze proberen gezond gedrag op wijkniveau te stimuleren. Wageningers gaan samenwerken met onderzoekers van de Erasmus Universiteit en de plaatselijke GGD. Dat vertelt dr. Maria Koelen van de leerstoelgroep Communicatie en innovatiestudies.

"Je kunt wel van bovenaf bepalen dat je bijvoorbeeld wilt dat mensen meer groenten en fruit gaan eten," zegt Koelen, "maar als je doelgroep hun eetgewoonten niet als een probleem zien, dan zul je daar niet in slagen. Hoeveel kleurige folders je ook drukt. Als je wilt dat mensen veranderen, dan moet je ze in je pogingen betrekken."

De ingrepen die wel kunnen slagen, zijn interactief. Daarin beslissen gezondheidskundigen samen met hun doelgroep wat er precies veranderd moet worden, en hoe dat zijn beslag zou moeten krijgen. Door dat uitgangspunt kunnen tijdens een project de doelen, methoden en doelgroepen veranderen. Als onderzoekers de effecten van zulke projecten willen weten, moeten ze op een andere manier te werk gaan. Over de manier om interactieve projecten te onderzoeken, publiceert Koelen deze maand een artikel in de Journal of Epidemiology and Community Health.

Behalve het Eindhovense project komen er nog twee soortgelijke projecten, maar daarvoor zijn de contracten nog niet getekend. | W.K.