Nieuws - 8 maart 2018

Wageningse masters weer bij de beste van het land

tekst:
Kenneth van Zijl

21 Wageningse masters hebben het predicaat Topopleiding. WUR staat hiermee in de top drie van Nederlandse universiteiten. Dat is te lezen in de vandaag verschenen Keuzegids Masters 2018.

Van de technische universiteiten staan de masters van WUR op nummer één, boven die van Enschede, Eindhoven en Delft. Topopleidingen zijn masters die volgens de meetmethoden van de Keuzegids een totaalscore hebben van tenminste 75 punten of meer. Het wordt zo langzamerhand een ééntonig verhaal, want jaar op jaar scoren de masters van WUR hoog bij zowel studenten als bij experts. Alle resultaten staan in de Keuzegids Masters 2018 die onlangs is verschenen.

Stijgers en dalers
De masters worden elk jaar beoordeeld. Ten opzichte van 2017 zijn de verschillen klein, maar ze zijn er wel. Zo hadden drie masteropleidingen in 2017 een score van 90 punten of hoger. Nu heeft alleen de master International Land and Watermanagement een score van 90 punten. Geo-information Science is van 90 naar 88 punten gezakt. Plant Science is de grootste daler, van 92 naar 84 punten.  

Geen toppers
De Wageningse masters die niet het predicaat Topopleiding hebben gekregen zijn Biosystems Engineering (66), Development and Rural Innovation (64), Communication, Health and Life Sciences (70), International Development Studies (72), Landscape, Architecture and Planning (64) en Management, Economics and Consumer Studies (70).

Studenten aan de bal
Bij de beoordeling van de kwaliteit van de masters baseert de gids zich voor 80% op oordelen van studenten. De resterende 20% komt voor rekening van experts. Parameters die een rol spelen bij de studentenbeoordeling van een master zijn praktijkgerichtheid, instelling en motivatie van de docent, de mate van begeleiding en studeerbaarheid. Dit gaat over de spreiding van de studielast, tijdige studie-uitslagen en de haalbaarheid van deadlines.

Lees meer: