Wetenschap - 6 december 2001

Wageningse mannen willen H&M-vrouwen aan de muur

De jaarlijkse lingerieposters van de Hennes en Mauritz hangen sinds vorige week in de bushokjes. Tenminste, als ze er nog hangen. Veel van de posters sieren namelijk de woonkamer van een studentenhuis of de gang van een flatafdeling.

Bert woont in het studentenhuis aan de Bornsesteeg 26, dat bekend staat om de vele H&M-posters. In het huis hangen er in ieder geval tien en Bert heeft er op zijn kast ook nog heel wat liggen. "H&M heeft posters waar een mooie vrouw op staat. Het ligt er ook aan hoeveel reclame er verder op staat. Staat er te veel tekst op, dan hoeft het van mij niet." Achter de hoeveelheid aan posters zitten heel wat verhalen. Zo werd Berts huisgenoot vorig jaar op heterdaad betrapt. Bert stond toevallig aan de andere kant van het bushokje. Toen de politie kwam aanrijden werd zijn huisgenoot gelijk meegenomen en hij heeft een nacht in de cel gezeten. Nadat de boete van 75 gulden was betaald, mocht hij weer naar huis. De mannen van dit huis zijn door het voorval niet van hun stuk gebracht. De reclameposter van Claudia Schiffer hebben ze laatst nog meegenomen. Dat gebeurde op de route van het uitgaan naar huis.

Voor een legale poster kunnen ge?nteresseerden terecht bij de grotere filialen van H&M. De Wageningers moeten daarvoor naar Arnhem. Marco Buemkes van de directie in Arnhem: "De meest gevraagde posters zijn de lingerieposters met de kerst en de posters van badmode rond de zomer. Ik vind het jammer, dat ze daarvoor bushokjes openbreken. Vooral ook, omdat onze posters zeer geliefd zijn bij dat soort acties." Bert weet dat je de posters bij het H&M-filiaal kunt ophalen. "Maar het is veel makkelijker om naar een bushokje te fietsen, want dat is hier om te hoek. Het ligt er wel aan hoe oud het hokje is. Als het een nieuw bushokje is, lukt het je niet."

Rob van de Watering van het politiebureau in Wageningen vindt het meenemen van posters uit bushokjes 'gewoon een ordinaire diefstal'. Of dat nu met een subtiel sleuteltje gebeurt of dat er een baksteen tegen het bushokje aan wordt gegooid. Van de Watering: "De daders krijgen een aantekening op hun strafblad. Daarnaast ook nog een boete. Die varieert van een paar tientjes tot een paar honderd gulden, omdat de aangerichte schade ook varieert." | M.Hk