Nieuws - 16 mei 2013

Wageningse landbouwwetenschap in wereldtop

QS: Wageningen is op een na beste.
Milieuwetenschappen wereldwijd op tiende plek.


Wageningen heeft de op een na beste landbouwuniversiteit ter wereld, blijkt uit de QS World Universities Ranking. Alleen het Amerikaanse UC Davis heeft een betere landbouwfaculteit. De Wageningse milieuwetenschappen staan op plek 10 van de wereld.
Het Britse QS (Quacquarelli Symonds) maakt sinds 2004 ranglijsten van de beste universiteiten, aanvankelijk samen met Times Higher Education. Dit jaar presenteerde QS voor het eerst een ranglijst van universiteiten op het gebied van agriculture & forestry. Wageningen eindigt als tweede, vóór een serie Amerikaanse universiteiten als Cornell. QS baseert de ranglijst op een reputatiescore onder wetenschappers en werkgevers, de hoeveelheid citaties per artikel, de onderwijscapaciteit en het internationale gehalte van de instelling.
Enkele jaren geleden stond Wageningen ook in de top 3 van landbouwuniversiteiten bij een ranking in Taiwan, maar in de wereld van de ranking agencies wordt het oordeel van QS hoger aangeslagen.
De QS ranking leidde tot mooie reclame voor de Wageningse opleidingen Agrotechnologie en Milieuwetenschappen, omdat dagblad Spits de ranglijst abusievelijk aanzag voor een onderwijslijst en andere media dit overnamen. 'Ik kom mijn opleiding niet tegen in de ranglijst', zegt course director Jan Willem Hofstee van Agrotechnologie. 'De score geldt voor alle agro- en voedingswetenschappen te samen. Maar ik heb niet de behoefte gevoeld om dit recht te zetten in de media.'