Wetenschap - 4 februari 2013

Wageningse biologen kraken Amsterdams proefschrift

Een filosofisch proefschrift van de Vrije Universiteit over de evolutietheorie rammelt aan alle kanten, stellen Wageningse evolutiebiologen. Ze vinden dat de VU de doctorstitel nooit had mogen toekennen, meldt Bionieuws.

evolutie_xl_949956.jpg
In december promoveerde Joris van Rossum aan de VU op een filosofische verhandeling over de evolutietheorie. Hij stelt dat natuurlijke selectie het bestaan van seksuele voortplanting niet kan verklaren. Het bestaan van seks is volgens Van Rossum een falsificatie van Darwin's evolutietheorie. Die conclusie is een fundamentele misvatting, stellen Arjen de Visser, Rolf Hoekstra, Duur Aanen en een Utrechtse evolutiebioloog in een brief in Bionieuws. Van Rossem is ‘niet op de hoogte van de literatuur, noch van de natuur', schrijven ze.
‘We kunnen de evolutie van seks in principe prima verklaren. Daarover is ook heel veel gepubliceerd, maar Van Rossum haalt maar weinig en selectief relevante literatuur aan', aldus De Visser, verbonden aan het Laboratorium voor Erfelijkheidsleer. Hij verwijt de promotoren dat die niet hebben toegezien op een adequate begeleiding van de promovendus. De VU-evolutiebioloog Nico van Straalen, lid van de leescommissie, tilt daar minder zwaar aan. ‘Er wordt inderdaad veel secundaire en verouderde literatuur aangehaald, maar filosofen promoveren ook op Aristoteles. Ik had het als biologisch proefschrift nooit laten passeren.'
De Visser vindt dat de onjuiste opvattingen over de evolutietheorie door de promotie een autoriteit krijgen. Volgens De Volkskrant zijn Van Rossums promotoren, wiskundige Ronald Meester en filosoof René van Woudenberg (beiden VU) sympathisanten van intelligent design (ID), een christelijk alternatief voor de evolutietheorie.