Nieuws - 18 november 2014

Wageningse bacterie-posters in bushokjes

tekst:
Rob Ramaker

In duizenden Nederlandse bushokjes hangt vanaf vandaag een poster vol schimmels en bacterieën. Gekweekt in Wageningen door microbioloog Rijkelt Beumer. Ze ondersteunen de landelijke campagne 'Ziekmakers zie je niet'.

Beumer gebrtuikte bacteriën en schimmels om hygiënetips te schrijven, zoals ‘verschoon elke dag je vaatdoekje’. Met de campagne ‘Ziekmakers zie je niet’, waarschuwt het Voedingscentrum dat gebrekkige keukenhygiëne kan leiden tot voedselvergiftiging.

De slogans zijn ‘geschreven’ door Rijkelt Beumer, die voor zijn pensionering bij Levensmiddelenmicrobiologie ziekmakende bacteriën onderzocht. Met een penseel schreef hij teksten op voedingsbodems. Aanvankelijk op kleine petrischalen, zoals microbiologen in het laboratorium gebruiken. Daarna op grote schalen van honderd bij zestig centimeter die speciaal waren gemaakt door de werkplaats. De kweekjes haalde Beumer uit alledaagse dingen; vaatdoekjes, snijplanken en bedorven nasigroenten. Soms aangevuld met felgekleurde bacteriën uit een collectie.

Ik had echt zin in deze opdracht
Rijkelt Beumer

Een camera legde vervolgens in timelapse vast hoe de teksten langzamerhand verschenen gedurende vijf dagen. Hierbij groeide er werkelijk van alles, vertelt Beumer. ‘Salmonella, Clostridium, het zijn honderden soorten.’ Hij liet zijn platen bewust iets open zodat er hier en daar een kolonie zit van schimmels of bacteriën die door de lucht dwarrelen. In de komende dagen herhaalt hij procedé nog één keer. Mensen mogen vragen stellen via Facebook waarna sommige vragenstellers een gekweekt antwoord krijgen.

Het was niet de eerste keer dat Beumer schrijft met bacteriën. Tijdens kleine practica in de jaren zeventig en tachtig was er nog tijd voor zulke spielerei. Hij had niet gedacht hier ooit een miljoenenpubliek te bereiken. Het ‘is dan ook kicken om mijn posters straks overal terug te zien. Ik had echt zin in deze opdracht.’

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan