Student - 9 november 2010

Wagenings team doet hogere lego

Een team Wageningse studenten gaat meedoen aan iGEM, een internationale wedstrijd biologisch knutselen. Lego-en voor gevorderden.

iGEM_basic_Logo_white.jpg
Aan de basis van de Wageningse deelname staat promovendus Floor Hugenholtz van Systems Biology. 'Ik heb in Groningen gestudeerd en heb daar in 2008 meegedaan aan iGEM. Dat was ontzettend leuk. Toen ik er hier over vertelde, heeft de nieuwe hoogleraar Systeem- en Synthetische Biologie Vitor Martins dos Santos mij gevraagd om zoiets in Wageningen ook op te zetten.' Hugenholtz en collega Mark van Passel leiden het Wageningse team-in-oprichting.
Bouwen
iGEM staat voor International Genetically Engineered Machine en is een initiatief van het MIT in Boston. Doel van de wedstrijd is studenten enthousiast te maken voor synthetische biologie. In dat voor Wageningen nieuwe vakgebied gaat het er om nieuwe functies in te bouwen in bestaande organismen. Systeem- en Synthetische Biologie zit op De Dreijen in het gebouw van microbiologie.
BioBricks
Hugenholtz vergelijkt de competitie met Lego-en, waarbij de blokjes stukjes DNA zijn. Door er een vast stukje voor en achter te plakken ontstaan zogeheten BioBricks, de bouwstenen van de legodoos. Met een vast setje knip-enzymen worden de stenen aan elkaar geketend. Hugenholtz: 'De hele idee achter BioBricks is dat je de stenen standaardiseert en daardoor makkelijk kunt gebruiken.' Een kind kan de was doen; in dit geval een bachelor- of masterstudent.
E-coli met licht
Doel van de wedstrijd is om een nieuw organisme in elkaar te knutselen. Een E-coli bijvoorbeeld die is omgebouwd om olie af te breken, het idee waarmee Delft dit jaar tot de finale door drong. Of eenzelfde bacterie die licht geeft, een idee van Cambridge. Hugenholtz: 'In principe kan alles, als je maar lol hebt. Maar natuurlijk wordt er bij de beoordeling wel gekeken naar hoe toepasbaar en vernieuwend iets is.'
Wereldwijd deden dit jaar 128 teams mee aan de grote finale in Boston die gisteren is afgelopen. Komend jaar dus voor het eerst met een Wagenings team. Een tiental geïnteresseerde studenten heeft zich inmiddels bij Hugenholtz gemeld, maar er is plek voor meer. Komende week komt het team bij elkaar.
 www.systemsbiology.nl/iGEM