Nieuws - 21 november 2016

'Wagenings statiegeld-onderzoek integer'

tekst:
Albert Sikkema

Het statiegeld-onderzoek van Food & Biobased Research van de WUR is integer gedaan. Dat meldt de raad van bestuur, dat het oordeel van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) overneemt.

Welke onderbouwing het LOWI geeft is nog niet bekend. De uitspraak van de integriteitscommissie wordt pas over enige maanden op haar website gepubliceerd, nadat haar rapport is geanonimiseerd.

In het statiegeld-onderzoek ontwikkelden de onderzoekers Ulphard Thoden van Velzen en Hilke Bos-Brouwers een methode om de kosten van het statiegeldsysteem te berekenen en te vergelijken met andere vormen van plastic recycling. Tomra, een bedrijf dat apparatuur maakt om PET-flessen met statiegeld in te nemen, diende in 2014 een klacht in over dit onderzoek. De Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de WUR, die de zaak onderzocht, oordeelde dat de onderzoekers integer doch onzorgvuldig hadden gehandeld. Daarna ging Tomra in beroep tegen deze uitspraak bij de landelijke commissie. Het LOWI bevestigt nu het oordeel van de CWI.

De onderzoekers kwamen in 2012 onder vuur te liggen nadat een concept-rapportage van hen over de statiegeldkosten werd gelekt door een opdrachtgever naar de milieuminister om de stemming in de Tweede Kamer te beïnvloeden. In die concept-rapportage, bedoeld voor de opdrachtgevers, werden die opdrachtgevers niet vermeld. Dat moeten onderzoekers te allen tijde doen, oordeelde de integriteitscommissie, die de rapportage daarom onzorgvuldig noemde. Maar de onderzoekers hebben niet in strijd met de integriteitsregels voor onderzoekers gehandeld, aldus de integriteitscommissies.

Meer lezen over dit onderwerp?