Wetenschap - 23 september 2016

Wagenings onderzoek dingt mee naar Klokhuis-prijs

tekst:
Marijn Flipse

WUR heeft twee projecten ingediend voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Het gaat om ‘Groente van Mars’ en ‘Frisse schoolroutes’.

Klokhuis vroeg aan de WUR om twee onderzoeksprojecten aan te leveren, om jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek. Het televisieprogramma wil voor kinderen interessant of relevant wetenschappelijk onderzoek bekronen met deze nieuwe prijs.

Mars
De eerste gegadigde is Groente van Mars. In dit onderzoek is gekeken of planten op de Marsbodem kunnen groeien. Vervolgens zijn er tien soorten groenten gekweekt. Radijsjes, aardappelen, rogge, peentjes en tomaten zijn onder andere geoogst. De kwaliteit hiervan bleek goed en niet giftig te zijn. Waarschijnlijk zal het nog tien jaar of langer duren voordat mensen naar de rode planeet afreizen, maar het is nu al belangrijk te onderzoeken wat mensen op Mars kunnen eten en of het voedsel niet giftig is.

Schoolroutes
Het tweede ingediende onderzoek is Frisse schoolroutes. Twee onderzoekers van de Wageningen University & Research hebben onderzocht wat de schoonste fietsroute naar school is voor kinderen van de Haagse Schoolvereniging. De onderzoekers hebben samen met de kinderen de stof in de lucht gemeten, de temperatuur van de lucht onderzocht en de vochtigheid. De luchtkwaliteit is op drukke en rustige routes gemeten waardoor de leerlingen op basis van de meetresultaten de schoonste route naar school kunnen kiezen.

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Kinderopening van wetenschapsfilmfestival InScience, op 2 november in Nijmegen.


Re:ageer