Nieuws - 1 januari 1970

Wagenings fruit in nieuw bedrijf

Plant Research International (PRI) brengt zijn zelf veredelde aardbeien, appels en enkele andere fruitrassen onder in het bedrijf Fresh Forward. Het instituut hoopt zo beter te kunnen inspelen op ontwikkelingen in de markt.

Het nieuwe bedrijfje is een initiatief van PRI en Fragaria Holland, een onderneming van zes grote Nederlandse aardbeikwekers. In het nieuwe bedrijf, waarin beide partners voor ongeveer de helft aandeelhouder zijn, worden alle contracten ondergebracht rond de veredeling en zakelijke exploitatie van rassen. Het gaat dan onder meer om bekende rassen als de appel Elstar en de aardbei Elsanta, die beide in de jaren zeventig zijn ontwikkeld op het proefbedrijf De Santacker in Elst.
Een goedlopend ras kan jaarlijks enkele miljoenen opleveren aan kwekersrecht. Het kwekersrecht op de Elstar is overigens net dit jaar afgelopen, die van Elsanta loopt af in 2008. Ook de appels Santana en Elise, de aardbeien Lambada, Sonana en Pavana, de peer Verdi gaan over naar Fresh Forward, evenals een aantal rassen van de quinoa en de crambe, een olierijk gewas.
Het onderbrengen van de rassen heeft volgens PRI-woordvoerder Erik Toussaint het voordeel dat er daadkrachtiger kan worden ingesprongen op vragen uit de markt. ‘Er is in de markt steeds meer sprake van een ketenaanpak en dat kun je beter oppikken als je dicht tegen de praktijk aan zit.’ De oprichting van Fresh Forward heeft geen directe gevolgen voor het proefbedrijf in Elst. / GvM