Nieuws - 12 februari 2016

Wagenings activisme op de kaart

tekst:
Roelof Kleis

Wageningen heeft een rijke geschiedenis van links activisme. Cultuurhistoricus Jobbe Wijnen probeert die geschiedenis in kaart te brengen. En daar kan hij wel wat hulp bij gebruiken.

Foto: Tamara Reijers

Bij de oudere jongeren die in Wageningen hebben gestudeerd roept het onwillekeurig herinneringen op. WSO, De Uitbuyt, De Tien Zilverlingen. Kraken, De Wageningse Lente, Ziedende Bintjes. Jokari of het Imperialisme Kollectief. Het rijke Wageningse linkse leven. Maar hoe zat het nou ook al weer. Wie deed wat en vooral waarom? En wat is er in het stadsbeeld nog te zien van die tijd?

Jobbe Wijnen, alumnus van deze universiteit, studeerde biologie tussen 95-2003. Het linkse verzet was toen al lang en breed over de top. Zelf heeft hij er dus niet veel van meegekregen. Maar toen hij twee jaar terug per toeval tegen graffiti (Lubbers wel Pudoc niet) op liep op de muur van de International Club, het voormalige kraakpand Wanders, was zijn interesse gewekt.

Wijnen studeerde weliswaar biologie maar is tegenwoordig cultuurhistoricus met een voorliefde voor materiële sporen van conflict. De tekst in het voormalige kraakpand is zo’n spoor. ‘Die krakers zijn er destijds uitgezet. Ik wilde weten hoe het eigenlijk zat.’ En meteen ontstond een idee voor een project: de Wageningse Barricaden. Een poging om het linkse Wageningse activisme vanaf 1970 op een toegankelijke manier in kaart te brengen.

Wageningse Barricaden.jpg

Dat in kaart brengen is letterlijk bedoeld. Wijnen wil een digitale kaart maken van Wageningen met daarop de plekken aangegeven waar het allemaal gebeurde. De kraakpanden, verzamelpunten van clubjes en organisaties, de al of niet nog zichtbare sporen van activisme. Daarnaast verschijnen twaalf artikelen over dat activisme. Daarbij wordt telkens de plek gekoppeld aan de persoonlijke getuigenis van een hoofdrolspeler.

De verhalen verschijnen op de site WikiWageningen. Wijnen wil dat voor juli al klaar hebben. Maar er komt ongetwijfeld meer. ‘Voor alle informatie die loskomt, zoek ik nog andere vormen om daar iets mee te doen.’ Wijnen richt zich met name ook op de medewerkers en alumni van Wageningen UR. ‘Ik ben erg op zoek naar verhalen en foto’s uit die tijd. Herinneringen, posters, folders, filmpjes, alles is mogelijk.’

Wie meer wil weten of zien van Wageningse Barricaden kan terecht op de site.