Nieuws - 22 februari 2001

Wageningers zoeken naar smaak die nooit verveelt

Wageningers zoeken naar smaak die nooit verveelt

"Drie dagen achter elkaar spruitjes eten is een kwelling", zegt dr. ir. Kees de Graaf. "Maar voedingsmiddelen als koffie of een broodje kaas neem je dagelijks, zonder problemen." Wanneer verveelt de smaak van eten - en wanneer niet? Op die vraag probeert een aio, onder begeleiding van De Graaf, binnen de sectie van Humane voeding en epidemiologie een antwoord te geven.

Het onlangs gestarte onderzoek valt binnen het Wageningse Profetas-project, waarin onderzoekers werken aan vleesvervangers. Omdat consumenten dit soort producten vaak en veel op hun bord zullen tegenkomen, is het belangrijk ze een smaak te geven die niet snel verveelt.

De sectie doet nog meer onderzoek naar smaak - bijvoorbeeld naar de relatie tussen smaak en de eetlust van senioren. Bij senioren vermindert het vermogen om voedsel te proeven, waardoor sommigen op hogere leeftijd de eetlust verliest. Als gevolg daarvan kan een tekort aan vitamines en mineralen ontstaan. Onderzoekers van de sectie voltooiden onlangs een studie op dat gebied. De resultaten zijn nog niet beschikbaar. | W.K.