Student - 8 oktober 2010

Wageningers winnen kampioenschap grondboren

Op een stukje akker achter de Wageningse Haarweg vond dinsdag 5 oktober een onwaarschijnlijk evenement plaats: het studentenkampioenschap grondboren. Resource legde het vast op video.

Grondboren_BdG.JPG
Boor erin, een paar slagen draaien, boor eruit, grond eruit drukken, en snel terug in het gat. De grondboor wordt normaliter gebruikt om monsters te nemen, maar deze keer was het doel volledig onwetenschappelijk. De grondboor moet helemaal in de grond in de snelst mogelijke tijd.
Terwijl de modder hen om de oren vliegt proberen 66 teams zich hard schreeuwend naar de overwinning te boren. Vies worden hoort er ook wel bij volgens Boyen van Gorp van het team Drill it on: 'Het is traditie dat de verliezer je besmeurt met modder. En eigenlijk ook dat je ze weer terugpakt'.
Een meisje uit Delft heeft zich blijkbaar verkeken op het terrein: haar hakken zakken helemaal weg in de natte klei. Ook op de laarzen van andere deelnemers kleeft een grote hoeveelheid.
Het kampioenschap begon eerst als studentikoze grap bij studievereniging Pyrus. Inmiddels is het evenement twaalf jaar oud, en uitgegroeid tot een wedstrijd met meer dan 350 deelnemers. 'Het is een spektakel als nooit tevoren', vertelt Gert Peek, hoofdscheidsrechter. Als bodemkundige mag hij de nestor van het grondboorkampioenschap genoemd worden. Peek is erg tevreden over de conditie van de grond: 'Het zijn prachtige omstandigheden, er zijn goede tijden geboord.'
De finale ging tussen twee Pyrus-teams; een thuiswedstrijd dus. Het BP Offshore Drilling Team nam de felbegeerde Gouden Grondboor mee naar huis.