Student - 20 september 2007

Wageningers weten de weg bij adventure race

Van de vijf teams met Wageningers die deelnamen aan de Nederlandse kampioenschappen adventure racing - heren, studenten en een gemengd team - hebben er drie een podiumplek behaald. Mede dankzij hun navigatiekunsten.

Deelnemers aan de NK adventure racing in Eindhoven, zaterdag 15 september, hebben gekanood, hardgelopen, gefietst en gestept, en moesten ondertussen zelf de route uitzoeken. Met zeven uur was de wedstrijd relatief kort; andere races kunnen rustig anderhalve dag tot vier dagen duren.
Zilver was er voor Harm Bartholomeus, onderwijsmedewerker bij het Laboratorium voor Geo-informatiekunde en remote sensing, en zijn trainingsmaat Elwin van der Gragt. Harm: ‘Ik was ziekjes, maar mijn maat had een goede dag. We hebben vooral geen grote fouten gemaakt, en de controlepunten goed ingetekend. Ik ben het best in oriënteren, wat gezien mijn werk niet toevallig is. Tien minuten scheelde ook zo een paar plekken.’ De podiumplek kwam niet onverwacht. Harm won dit jaar de West European Raid Series, een competitie over vijf wedstrijden.
De studentenkampioenen van vorig jaar, de ‘Sperende lama’s’ Michiel Braakhekke, masterstudent Soil Science, en oud-WU-student Wouter-Dirk Huizing haalden Harm en Elwin wel een keer in bij het steppen, maar werden op de technische oriëntatieloop weer teruggepakt. Ze werden uiteindelijk tweede in het studentenklassement en zevende in het totale NK-klassement. ‘Aanstormende talenten’, zegt Harm. ‘Ze zijn relatief jong. Volgend jaar zijn ze sterkere concurrenten.’
Arnaud Temmen, aio bij Bodeminventarisatie en landevaluatie, werd met zijn verloofde Marije Broekhuijsen Nederlands kampioen bij de gemengde teams. ‘Het ging uitzonderlijk lekker. We zijn fysiek niet de sterkste, maar we hoefden nooit te stoppen of terug te gaan. Ook al had ik een te dikke stift meegenomen waardoor ik op de kaart soms hele wegen weg stiftte bij het intekenen.’ Hun race was goed voor een negende plaats, ruim voor promovendus Pim van den Bosch van Milieutechnologie en Alterramedewerker Joris Schaap (31ste).
Danny Schoch, student Internationaal land- en waterbeheer, werd met zijn teamgenoot dit jaar zevende bij de studenten (43ste totaal). Danny: ‘Fysiek waren we sterk, maar we hebben minder ervaring met navigeren.’