Student - 7 december 2009

Wageningers tweede bij nationaal duurzaamheidsspel

Met een 'green deal' en promotie voor de elektrische auto streed een Wagenings studententeam mee in het Nationale Duurzaamheidskabinet. De finale van het landelijke simulatiespel vond woensdag 2 december in Forum plaats.

Het Wageningse 'kabinet Synergie' neemt de tweede prijs in ontvangst.
Hoeveel wasjes kun je draaien op de elektriciteit van één bliksemschicht? Zijn dat er 10 of 10.000? Dit is een van de quizvragen die de finalisten van het Nationaal Duurzaamheidskabinet krijgen voorgelegd. De deelnemers moeten als kabinet van een land als Nederland de duurzaamheid bevorderen. In vier digitale voorrondes hebben de teams speerpunten als bijvoorbeeld water, wonen of landbouw gekozen, budgetten verdeeld en meerkeuzevragen beantwoord.
Echte wereld
‘Wij hebben vooral politiek strategische keuzes gemaakt. Anders zaten we hier niet', vertelt Roel van Veen, student Toegepaste Communicatie Wetenschap. Roel heeft het samen met drie andere Wageningse studenten tot in de finale geschopt. ‘Soms hielden mensen echt een goed duurzaam verhaal, maar je moet vooral de economie in het oog houden. In de echte wereld werkt het ook zo, ben ik bang.'
Van de 1100 teams die zich opgaven voor het simulatiespel, staan er tien in de finale. De finalisten zijn studenten en medewerkers van adviesbureaus. Ook is er een team met ambtenaren van het ministerie van LNV en een team van vier middelbare scholieren uit de Achterhoek. In de finale meten de kabinetten hun krachten in het debat en tijdens een kennisquiz. Bovendien ontvouwen ze hun plannen in een promotiefilmpje.

Verlengsnoer
Het filmpje van de Wageningse studenten is opgenomen op de parkeerplaats bij Forum. ‘Dankzij dit kabinet rijd ik nu elektrisch', zegt een dame. Ze staat naast een elektrische auto. ‘Alleen de oplaadpunten ontbreken nog.' De camera zwenkt naar een man met een verlengsnoer op een haspel. ‘Ook daar zorgt kabinet Synergie voor', zegt de man. Dan volgt de uitsmijter. ‘Milieu en economie, 1 + 1 = 3.'
Na nog wat beelden van molens, de stad en de heide, begeleid door een cheesy song uit de film Wall-E, is het woord aan Muriel Denayer. De studente Climate Studies treedt op als premier van kabinet Synergie. Met een charmant Vlaams accent betoogt ze dat milieuorganisaties en bedrijfsleven meer bereiken als ze samenwerken. Haar kabinet wil duurzame energie subsidiëren en met een green deal groene banen creëren.

Monatoetjes
Uiteindelijk behaalt het team van Muriel en Roel de tweede plaats. ‘Toen we ons inschreven hadden we niet verwacht dat we überhaupt de finale zouden halen', zegt Muriel. Vier studenten Technische Bedrijfskunde van hogeschool Avans in Den Bosch gaan er met de eerste prijs vandoor, een reis naar de klimaattop in Kopenhagen.
Gaan Muriel en Roel door in de wereld van de simulatiespelen? ‘Niet direct', lacht Muriel. ‘Maar als we nog eens naar Kopenhagen kunnen..' De vier studenten zullen de wekelijkse werkdiners missen. ‘De Monatoetjes gingen er hard doorheen.'
Bliksemschicht
En het aantal wasjes dat met een bliksemschicht kan worden gedaan? Dat zijn er 10. Een bliksemschicht bevat niet zoveel energie.