Nieuws - 1 maart 2007

Wageningers soggen niet

Ha! Zelfstudieweek. Eindelijk tijd om heftig te gaan stappen zonder dat je de volgende ochtend in de collegebanken moet zitten. Om te zwerven door de uiterwaarden, of – desnoods – je kamer eens goed uit te mesten. Want dat is wat studenten doen in de ‘vrije’ week voor de tentamens: studieontwijkend gedrag vertonen. Toch?

Nee dus. Althans, niet in het brave Wageningen. Daar soggen de studenten niet. Er hangt geen schoonmaaklucht op de afdelingen, er worden geen watergevechten gehouden. De kamerdeuren blijven uren achtereen dicht en in de bibliotheken, die tot laat open zijn, is de concentratie van de massaal toegestroomde studenten haast voelbaar.
Veel ijverige studenten laten de stad zelfs helemaal achter zich en vluchten naar ‘thuis thuis’ om zo min mogelijk afgeleid te worden. ‘Het is opvallend stil in Wageningen’, zegt student Mischa. Hij is wel gebleven maar heeft geen moeite om de studieweek in te vullen zoals die bedoeld is. ‘Ik heb alleen dit weekend vrij genomen voor de NK Cross.’
Voor de achterblijvers die zich ondanks intern verzet toch op iets anders dreigen te storten dan de studieboeken is redding nabij: sociale controle. ‘Ik werd direct beschuldigd van studieontwijkend gedrag door een afdelingsgenoot toen ik mijn kamer schoon ging maken’, vertelt studente Internationale ontwikkelingsstudies Janneke.
Ook de pogingen om in georganiseerde vorm te soggen zijn teleurstellend. Onder het motto ‘gezellig samen studieontwijkend gedrag vertonen’ maakte studievereniging Alchimica van Moleculaire wetenschappen vorige week een wandeling door de Blauwe Kamer. ‘Maar de opkomst was niet superhoog’, mailt deelnemer Pascal.
En als de studenten het zich na al dat blokken veroorloven om even iets leuks te doen, dan nog lijkt het braafheid troef. ‘Ik heb eindelijk eens tijd om een goed boek te lezen’, zegt biologiestudente Julia.
In Wageningen geen volle kroegen, chatsessies tot diep in de nacht of overschot aan zelfgebakken taarten. Het zijn pure concentratie, rust en stilte die heersen over de grotendeels uitgestorven stad.