Nieuws - 17 januari 2008

Wageningers naar Afghanistan

Drie medewerkers van Wageningen UR gaan begin februari op missie naar Afghanistan. Ze gaan daar onderzoeken hoe het agrarisch onderwijs opnieuw opgezet kan worden.
Volgens delegatieleider Jan Fongers van Wageningen International was er voor 1979 een goed stelsel van landbouwonderwijs in Afghanistan, maar is dat volledig ingestort na de Sovjetinval en tijdens het Talibanbewind daarna. ‘Je ziet dat ook aan de boeren’, zegt Fongers. ‘Afghanistan was van oudsher een hoogstaand landbouwland. Oudere boeren zijn vaak nog vakmensen, maar de jongeren missen veel kennis.’ Hij denkt dat door goed onderwijs de landbouw weer op een hoger peil gebracht kan worden. Dit zal in de toekomst de boeren minder afhankelijk kunnen maken van de papaverteelt.
De delegatie zal onder andere de landbouwfaculteit in Kabul bezoeken, de beoogde spil van het landbouwonderwijs. Daarnaast gaat de delegatie ook naar kamp Holland, om te praten met de provinciale overheid en de organisaties die al met boeren werken in Uruzgan.
De missie wordt betaald uit het fonds voor de wederopbouw van Afghanistan van de Nederlandse overheid.