Nieuws - 1 januari 1970

Wageningers blootgesteld aan risico’s RSI door gedoe over licentie

Wageningse beeldschermwerkers zaten begin deze week zonder beschermende software tegen muispolsen en computerellebogen omdat de licentie van het programma was verlopen en het afsluiten van een nieuw contract langer duurde dan verwacht.

De licentie van Workpace verliep op 28 maart. Maandagochtend 29 maart werden daardoor vele Wageningers geconfronteerd met een niet-functionerend programma, dat de gebruiker er ook nog eens om te haverklap aan herinnerde dat het opnieuw geregistreerd moet worden. Afgelopen jaren waren de nieuwe licenties te vinden op de site van de Arbo- en milieudienst (AMD). Deze site trok maandag dan ook een recordaantal bezoekers dat op zoek was naar de nieuwe licentiecode. Deze stond nog toen nog niet op de site.
Fred Hoek van de AMD is hier zelf ook niet blij mee. Volgens Hoek heeft de dienst al in januari aan het facilitair bedrijf laten weten dat het de licentie moest verlengen op kosten van AMD. ,,Ze zijn blijkbaar pas vorige week in actie gekomen en het is ze dus niet gelukt om het op tijd te regelen. Helaas zijn we van hen afhankelijk'', schrijft Hoek in een mailtje aan gedupeerden die hun toevlucht zochten tot de elektronische vraagbaak van de Arbo-instelling.
Navraag bij het onderdeel informatie- en communicatietechnologie van het facilitair bedrijf leert dat de codes nog in Nieuw Zeeland waren. ,,Dat klinkt heel knullig, maar het is nog waar ook'', geeft Kees Penders, hoofd informatie en ondersteuning ICT toe. SurfDiensten moest dit jaar een nieuw contract sluiten met Workpace. Surfdiensten regelt de inkoop van de meeste software pakketten voor alle Nederlandse universiteiten en Hogescholen. Toen het ‘contractcircus' eenmaal afgerond was, moest de Nederlandse distributeur, Ergodirect de codes nog doorgeven. Ergodirect gaf aan dat het de licentienummers nog moest ontvangen van het moederbedrijf in Nieuw Zeeland. ,,Wij betreuren het als geen ander. Het is natuurlijk razend frustrerend voor de gebruikers van het product, die het nodig hebben voor hun preventieve oefeningen. Daarom hebben wij maximale druk uitgeoefend op Ergodirect’', aldus Penders. Dinsdagmiddag gaf Ergodirect de langverwachte informatie door aan Wageningen. |G.v.H.