Nieuws - 1 januari 1970

‘Wageningen zweverig’

Wageningen Universiteit is volgens opinieblad Vrij Nederland de zweverigste universiteit van Nederland. ‘Een beetje zweverigheid is op bijna elke Nederlandse universiteit te vinden, maar de Universiteit Wageningen is een geval apart’, schreef het weekblad vorige week.

In het artikel moeten vooral de colleges van sociologe prof. Iteke Weeda het ontgelden. Student ‘Ad’ beschrijft bijvoorbeeld één van haar colleges waarin het medium Ian Graham met de dode indiaan ‘White bull’ spreekt. Moleculair bioloog en columnist prof. Ronald Plasterk spreekt schande van het college. ‘Dergelijke gastcolleges kunnen absoluut niet’.
In Wageningen zijn de reacties minder scherp. Hoogleraren die door Wb om een reactie werden gevraagd, vonden dat er aan een universiteit ruimte moet zijn voor afwijkende opvattingen. Dat is ook het standpunt dat woordvoerster Annette van de Wetering namens de raad van bestuur naar voren bracht in Vrij Nederland.
Vrij Nederland noemt naast Weeda ook onderzoeker Jaap van Bruchem en alumnus Hans Andeweg als voorbeelden van de Wageningse zweverigheid. Jaap van Bruchem is medeoprichter van het platform voor de nieuwe landbouw PMOV, dat volgens VN boeren cursussen geeft in homeopathie, reiki en yoga. Andeweg ontwikkelde een methode om de uitstraling van bomen te meten. Ook voormalig docent Willem Beekman - docent aan het natuurcollege van prinses Irene - wordt genoemd, evenals studente Sigrid Verhaeg die afstudeerde op een onderzoek naar communiceren met bomen. Zij ‘was zeker niet de laatste die van Wageningen de mogelijkheid kreeg zich bezig te houden met boombabbelen’, schrijft Vrij Nederland. / KV

Zie ook het debat