Organisatie - 3 juni 2015

Wageningen wil meer met minder internationale partners

tekst:
Albert Sikkema

Wageningen UR wil meer doen met minder internationale partners. Dat stelde bestuursvoorzitter Louise Fresco tijdens de presentatie van het strategisch plan op 3 juni.

<foto: Mirjam Hommes>

Het bestuur gaat alle samenwerkingsovereenkomsten met buitenlandse universiteiten evalueren en voortaan samenwerken met sterke partners in landen waarop de kans op succes groot is, zoals in de Verenigde Staten, China en Ethiopië, vertelde Fresco.

Om internationaal beter voor de dag te komen, moet Wageningen UR zich als eenheid presenteren, aldus Fresco. Nu gaan bijvoorbeeld nog vier vertegenwoordigers van Wageningen UR naar de Wereldbank voor onderzoeks- en consultancyopdrachten. Die moeten samenwerken, vond ze. Een ander voorbeeld is de beoogde samenwerking op het gebied van wateronderzoek. Het bestuur wil graag komen tot een Wageningse watervisie, met inbreng van meerdere kenniseenheden, om zich internationaal beter te kunnen presenteren.

Ook in het onderwijs wil het bestuur internationale partners selecteren om nauwer samen te werken. Wageningen gaat de komende jaren joint programmes opzetten met buitenlandse universiteiten, vertelde de kersverse rector Arthur Mol. Mogelijk gaat de universiteit ook onderwijselementen en MOOC’s uitwisselen met buitenlandse universiteiten, vertelde Frank Bakema tijdens de presentatie van het strategisch plan. Bakema, directeur Onderwijs, onderzoek en innovatie, is trekker van het thema Education Ecosystem. Hij zoekt naar een aanpak om Wageningse onderwijsmodules naar meerdere doelgroepen te vermarkten.

Meer over het strategisch plan vind je hier en daar.