Nieuws - 16 augustus 2010

Wageningen weer hoger op wereldranglijst

Wageningen Universiteit is gestegen van plaats 38 naar 36 op de ARWU-wereldranglijst van universiteiten in de life sciences. Vier jaar geleden stond Wageningen nog op plaats 46 van de ranking van de universiteit van Shanghai.

In de Academic Ranking of World Universities (ARWU) krijgen universiteiten punten voor de hoeveelheid publicaties in toptijdschriften als Science en Nature en voor de citatiescore van de onderzoekers. Verder telt de reputatie van de alumni mee evenals het aantal prijzen dat onderzoekers in de wacht slepen, zoals Nobelprijzen. Harvard University uit de VS staat sinds jaar en dag bovenaan de ranglijst. Amerikaanse universiteiten domineren de ranglijst.
101-150
De Nederlandse instellingen doen het niet slecht. Op de algemene ranglijst staat de universiteit van Utrecht vijftigste en die uit Leiden op plaats zeventig. Wageningen staat hier op de gedeelde plaats 101-150. Bij de life sciences, het domein van Wageningen UR, staat Wageningen op plaats 36 en Utrecht en de Vrije Universiteit op de gedeelde plaats 76-100. 
Niet transparant
Wouter Gerritsma, specialist op het gebied van onderzoeksinformatie bij Wageningen UR, heeft geen verklaring voor de stijging van Wageningen op de ranglijst. 'De totstandkoming van de ranglijst is niet transparant.' Er zijn wereldwijd twee belangrijke ranglijsten voor universiteiten, zegt hij: de Shanghai ranglijst en die van de Times Higher Education. 'Die van Shanghai is de meest stabiele lijst.'
Gerritsma wijst op een blog van collega Richard Holmes die een trend in de ranglijst ziet. De Europese en Japanse universiteiten zakken op de ranglijst, terwijl er meer universiteiten uit China, Korea en Braziliƫ in de top-50 staan dan zes jaar geleden.
In dat licht is de stijging van Wageningen Universiteit opmerkelijk.
'We zijn echt wel goed op het gebied van life sciences', meent Gerritsma. 'Net voor de zomervakantie heeft Bionieuws de citatie-impact van Nederlandse biologen uitgerekend. De Wageningse biologen kwamen daarbij als beste uit de bus.'