Nieuws - 20 december 2010

Wageningen wéér eerste keus

Voor het zesde jaar op rij komt Wageningen Universiteit als beste uit de bus bij de Keuzegids voor wo-bacheloropleidingen. Maar liefst vijftien opleidingen doen het beter dan vergelijkbare opleidingen bij andere universiteiten.

keuzegids_11.jpg
Wageningen universiteit krijgt 69 van de 100 punten, op de voet gevolgd door Maastricht met 66 punten. Onderaan de ranglijst staat de Vrije Universiteit met 55 punten. Per opleiding weegt de Keuzegids  onder meer contacturen, groepsgrootte en studentoordelen over de inhoud, docenten en voorzieningen.
Over Wageningen schrijven de auteurs: ‘Het geheim is hier de kleinschaligheid, het levendig contact met docenten en een goed rooster dat ook veel keuzemogelijkheden biedt.' Ook vorig jaar constateerde de Keuzegids dat kleinschaligheid en kwaliteit hand in hand gaan.
Enthousiast
Het allerhoogst scoorde Agrotechnologie, ‘zonder twijfel de beste opleiding' in de categorie overige ingenieursopleidingen, aldus de Keuzegids. Ook Plantenwetenschappen is een toppertje. De Wageningse studie Biologie staat bij de biologie-opleidingen eveneens bovenaan. ‘Eigenlijk kun je bijna overal zonder problemen Biologie studeren. De Wageningse opleidingen zijn echte aanraders, vooral Plantenwetenschappen', luidt het advies van de Keuzegids.
Over de Aardwetenschappen in Wageningen (Bodem, water en atmosfeer, Bos en natuur en Internationaal land- en watermanagement schrijft de gids: ‘Stuk voor stuk bijzonder goede opleidingen. Studenten zijn zonder uitzondering over alle aspecten van hun opleiding enthousiast.' De kwaliteit van de onderwijsruimtes en digitale voorzieningen, de goede voorbereiding op de beroepspraktijk en de bereikbaarheid van de docenten zouden daarbij extra opvallen. Ook krijgen de studenten genoeg begeleiding en veel les volgens de auteurs.
Deze 15 Wageningse studies staan in de Keuzegids 2011 bovenaan binnen hun categorie van vergelijkbare bacheloropleidingen:
90 punten Agrotechnologie
90 punten Plantenwetenschappen
88 punten Moleculaire levenswetenschappen
84 punten Bodem, water en atmosfeer
82 punten Biotechnologie
80 punten Bos en natuur
80 punten Dierwetenschappen
78 punten Biologie
78 punten Internationaal land- en waterbeheer
78 punten Levensmiddelentechnologie
78 punten Milieukunde
78 punten Voeding en gezondheid
72 punten Gezondheid en maatschappij
70 punten Bedrijfs- & consumentenwetenschappen
66 punten Landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning