Nieuws - 1 januari 1970

Wageningen virushoofdstad

Even was Wageningen deze zomer virushoofdstad van Nederland. Een grootschalige besmetting van computers aangesloten op het studentennetwerk HomeWURk veroorzaakte zoveel problemen dat de gevolgen daarvan landelijk merkbaar waren.

De beheerder van SURFnet, het landelijke computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek dat ook voor Wageningen UR de toegang tot het internet verzorgt, meldde vrijdag 9 juli dat 45 procent van de problemen op hun netwerk werd veroorzaakt door computers aangesloten op HomeWURk. Het Facilitair bedrijf, verantwoordelijk voor de verbinding, besloot daarop dit deel van het netwerk af te sluiten.
Door de afsluiting konden bewoners van de studentencomplexen van de SSHW in eerste instantie ook niet bellen via internet (VoIP). In de loop van de dag werd deze dienst weer beschikbaar gesteld, maar het duurde nog tot na het weekend voordat de laatste aansluitingen weer online waren. "Na de afsluiting zijn de verbindingen gefaseerd weer opengezet, zodat we de computers die problemen veroorzaakten konden vinden en weer dichtzetten", aldus Ron Lukassen van het Facilitair bedrijf.
Het Phatbotvirus, dat zichzelf via het internet verspreidt, veroorzaakte de problemen. Wanneer het virus zich eenmaal heeft geïnstalleerd, biedt het volledige toegang tot die computer via het internet, zodat deze gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld het versturen van spam.
Inmiddels zijn maatregelen genomen om vergelijkbare problemen in de toekomst te voorkomen. Lukassen: “We gaan het verkeer nog strakker monitoren. Als er dan een besmetting is, zetten we de betreffende aansluiting dicht en kan alleen nog gebruik gemaakt worden van bepaalde services zoals het updaten van virusscanners.” Studenten kunnen zelf problemen voorkomen door het installeren en regelmatig updaten van beveiligingssoftware zoals een virusscanner en firewall. | J.H.