Nieuws - 10 februari 2015

Wageningen verwelkomt tienduizendste student

tekst:
Koen Guiking

Tienduizend studenten hebben zich dit collegejaar ingeschreven bij Wageningen University. Een mijlpaal. Zoveel studenten had de universiteit nog nooit. ‘Een heel bijzonder moment’, zegt rector Martin Kropff, die zich tijden herinnert dat er slechts zo’n vierduizend studenten in Wageningen waren. Dat was tien jaar geleden.

De tienduizendste student, Katerina Boufea uit Griekenland, werd op dinsdagavond 10 februari door de rector in het zonnetje gezet tijdens een feestje in The Spot, in Orion. Hier waren de deelnemers bijeen van de Winter AID, de introductiedagen voor studenten die halverwege het collegejaar zijn ingestroomd. Onder hen dus ook de tienduizendste student.

De ambitie om te groeien naar 10.000 studenten werd een aantal jaar geleden voor het eerst uitgesproken. Niet iedereen had er vertrouwen in dat dit gehaald zou worden. De universiteit was namelijk net uit een diep dal geklommen. In 2005 had het zo'n 4.000 studenten. Kropff herinnert zich dat de raad van bestuur in dat jaar de ambitie uitsprak om in vier jaar tijd 15 procent groei in studentenaantallen te realiseren. Die ambitie werd ruimschoots behaald. En ook de mijlpaal van tienduizend studenten komt vroeger dan gedacht, zegt Kropff.

Uiteraard was aan het begin van dit collegejaar wel al bekend dat dit moment er aan kon komen. Al ruim 9.500 studenten stonden op dat moment ingeschreven aan de universiteit. In de loop van het jaar kwamen daar vervolgens uitwisselings- en bijvakstudenten bij en stroomden ook nog reguliere studenten in. Vooral in februari, het begin van het tweede semester, zijn weer veel nieuwe studenten gestart. Zo klom de teller naar 10.000.

Verder groeien is geen ambitie meer van de universiteit, laat Kropff weten. ‘We willen niet te snel groeien. Het belangrijkste is dat we de kwaliteit hoog houden. Dat is waar Wageningen UR internationaal om bekend staat.’


Foto: Sven Menschel