Organisatie - 1 januari 1970

Wageningen vaker in Science en Nature

Uit een onderzoekje van de bibliotheek van Wageningen UR blijkt dat het aantal Wageningse publicaties in Nature en Science de laatste jaren explosief stijgt.

Deze week is het weer feest op de leerstoelgroep Entomologie. Voor de tweede keer dit jaar haalt een onderzoeker van de groep toptijdschrift Science. Eerst viel de eer te beurt aan malariaonderzoeker dr. Willem Takken, deze week is het dr. Iris Kappers die in Science publiceert. Op de inhoud van haar artikel rust nog een embargo van Science.
De publicatie van Kappers is dit jaar de negende van Wageningen UR die één van de twee hoogaangeschreven wetenschappelijke tijdschriften haalt. Daarmee komt het jaar 2005 in de buurt van recordjaar 2004, toen Wageningers dertien keer publiceerden in de toptijdschriften.
Het aantal publicaties stijgt gestaag. Van 2000 tot 2003 werden jaarlijks drie of vier keer champagneflessen ontkurkt vanwege een toppublicatie. Dat was al veel vaker dan in de jaren tachtig, toen een publicatie in Nature of Science nooit meer dan één keer per jaar voorkwam. De hele jaren zeventig leverde zelfs maar drie keer succes op.
De Wageningse lijstaanvoerder is moleculair bioloog prof. Ton Bisseling. Hij publiceerde in zijn carrière zes keer in Nature en Science. Hij wordt volgens gegevens van de bibliotheek van Wageningen UR gevolgd door bodemkundige prof. Nico van Breemen (vijf), dierkundige dr. Ulrike Muller (vier) en prof. Pierre de Wit, prof. Ab van Kammen en Rob Geurts, met ieder drie vermeldingen.
Lijstaanvoerder Bisseling denkt dat de toename met name te danken is aan de instelling van de onderzoeksscholen. Die hebben ervoor gezorgd dat onderzoekers veel meer letten op de impact van tijdschriften waar zij hun artikelen naartoe sturen. Bisseling is zelf referent voor Science en beoordeelt artikelen over plantenwetenschapper voor het tijdschrift. 'Een artikel voor Science moet een breed publiek aanspreken. Doordat ik jaarlijks zo'n honderd artikelen beoordeel krijg ik wel goed zicht op de manier waarop je je verhaal moet presenteren. Je moet in een uurtje wel zien of iets 'novelty-waarde' heeft of niet.'
Entomoloog prof. Marcel Dicke, die met zijn groep dit jaar voor de tweede keer in de prijzen viel: 'Eerdere successen stimuleren. Wij zijn lang te bescheiden geweest. Het artikel dat deze week in Science verschijnt is eerst afgewezen door Nature. Waarschijnlijk hadden we ons daar een paar jaar geleden door laten ontmoedigen, maar nu dachten we, verdorie, het is gewoon een goed verhaal. We sturen het wel naar Science. En met succes.'
Overigens is Wageningen niet de enige Nederlandse universiteit die zich kan beroepen op een toenemend aantal publicaties in toptijdschriften. Ook andere universiteiten staan er steeds vaker in. Leiden haalde bijvoorbeeld in 2004 tien keer Science en Nature, Utrecht zeventien keer. Beide universiteiten zaten in de jaren negentig op zo’n vijf á tien publicaties per jaar. / KV