Nieuws - 17 november 2011

Wageningen universiteit feminiseert. Zijn vrouwen slimmer?

Stelling: Logisch dat ook de Wageningen universiteit feminiseert. ­Vrouwen zijn veel slimmer, ook in bètavakken

26-JenM-wit-BdG-8196.jpg
Marlies: Sowieso studeren er in Nederland steeds meer vrouwen, dus Wageningen gaat gewoon mee in de landelijke trend. Vrouwen zijn niet zo zeer slimmer, maar ze hebben meer discipline dan mannen wat betreft hun studie. Dat merk ik ook als ik om me heen kijk.
Op de middelbare school doen meisjes het al beter dan jongens. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat de school steeds meer een vrouwenwereld is. Verder heeft ook de Tweede Fase het niveau van jongens geen goed gedaan; die is gericht op relatief veel zelfstandig werken en dat is nou net waar meisjes beter in zijn. Een hoger niveau op de middelbare school leidt natuurlijk ook tot meer hoger opgeleiden onder de meisjes, dus om deze trend te doorbreken moet je dus daar beginnen.
REACTIE JILLIS: Inderdaad, het lager onderwijs is te veel gericht op meisjes. Op de basisschool begint het al: leraressen zijn in de overgrote meerderheid. Onderwijzeressen kunnen minder goed met jongetjes omgaan, wat nogal demotiverend werkt voor deze kinderen. De tweede fase (wat een gedrocht) draagt ook nog eens zijn steentje bij. Het niveau van het gehele onderwijs mag trouwens een stuk omhoog. Ik denk dat dit alleen maar gedaald is de laatste tientallen jaren.
Jillis: Feminisering in het hoger onderwijs heeft te maken met een inhaalslag van niet-Westerse allochtone vrouwen. Die gaan nu studeren, waar hun mannelijke evenknieƫn nog steeds falen. Dit is een feit en geen mening, trouwens.
Over de vermeende hogere intelligentie van vrouwen: daar geloof ik geen snars van. Ik denk dat er meer intelligentie komt kijken bij technische vakken als werktuigbouwkunde, technische informatica, etc. De universiteiten waar dit wordt onderwezen zijn nou niet echt vrouwenbolwerken. Soms bekruipt mij het idee dat sociale studies (mijn studie valt er ook onder, geef ik grif toe) bedacht zijn om vrouwen ook aan een diploma te helpen. Een studie als sociologie is een goed voorbeeld. Emancipatoir, nivellerend beleid ligt hier aan ten grondslag: het niveau verlagen waardoor er meer afgestudeerden zijn en lekker doen alsof we met zijn allen slimmer zijn geworden.
REACTIE MARLIES: Exacte studies zijn inderdaad zwaarder, maar dat sociale studies vooral voor vrouwen zijn bedacht is wel erg kort door de bocht - heb je daar verder nog aanwijzingen voor? Het percentage vrouwen bij exacte studies is in andere Europese landen trouwens hoger, dus blijkbaar doet Nederland op dat gebied toch iets fout.