Nieuws - 2 oktober 2014

Wageningen stijgt iets op ranglijst universiteiten

tekst:
Albert Sikkema

Wageningen UR is vier plaatsen gestegen in de World University Rankings van Times Higher Education. Vorig jaar stond de universiteit op plek 77, dit jaar op 73.

Waarom Wageningen UR enkele plaatsen is gestegen, is niet duidelijk. Een minieme stijging van een tiende punt kan al tot een hogere klassering leiden, omdat de universiteiten rond de 70-ste plek dicht bij elkaar staan. Twee jaar geleden stond Wageningen op plaats 70, drie jaar geleden op plek 75.

Het Amerikaanse Caltech, het California Institute of Technology, blijft koploper in de lijst, voor de universiteiten in Harvard en Oxford. De Leidse universiteit haalt de beste Nederlandse klassering met plaats 64. Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam staan net boven Wageningen UR op plek 71 en 72, de universiteiten van Amsterdam en Utrecht net iets lager, maar nog wel in de top-100. Nederland heeft elf universiteiten in de top-200 van de Times Higher ranking. Dat blijft uitzonderlijk veel, constateert de redactie van de ranglijst.

Wageningen UR stijgt ook op de lijst van life science universiteiten. Vorig jaar stond de universiteit nog op plaats 22 op deze sublijst van instellingen met veel biologisch onderzoek, dit jaar op plek 18. Daarmee is Wageningen terug in top-20 - drie jaar geleden stond het op plek 17.

De THE ranglijst wordt nog steeds gedomineerd door Amerikaanse universiteiten, gevolgd door Engelse, maar die dominantie is tanende, constateert Timer Higher Education. De Aziatische universiteiten zijn daarentegen aan een opmars bezig in de ranglijst.