Organisatie - 1 januari 1970

Wageningen start 'double degree' met Bonn

Wageningen Universiteit start samen met de universiteit van Bonn een gezamenlijk studieprogramma economie. Deze week werd de samenwerking bekrachtigd met de ondertekening van een overeenkomst.

Een gemeenschappelijke interesse in life sciences, persoonlijke contacten op stafniveau en een goed bereisbare afstand tussen de beide universiteiten. Dat zijn de ingrediënten voor samenwerking tussen Wageningen Universiteit en de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn. Nu nog alleen op het gebied van onderwijs, later is het ook de bedoeling gezamenlijk op te trekken in onderzoek.
Dankzij het gezamenlijke double degree-programma kunnen studenten van beide universiteiten na hun bachelor in tweeënhalf jaar twee mastertitels behalen. Daarvoor brengen ze eerst één jaar door op hun eigen universiteit en een jaar over de grens. Voor het laatste half jaar, wanneer ze hun afsluitende masterscriptie schrijven, kunnen de studenten kiezen. De begeleiding vindt plaats door docenten van beide universiteiten. Het programma is ontstaan uit het samenvoegen van twee bestaande opleidingen. Bij het afstuderen ontvangen de studenten vanuit Bonn het MSc-diploma 'Food and resource economics', vanuit Wageningen krijgen ze eenzelfde diploma met de vermelding 'Management, economics and consumer studies'.
Voor Nederlandse studenten zijn aan het programma geen extra kosten verbonden. De uitwisseling vindt plaats via het Europese Tempus-programma en in Duitsland kent men geen collegegeld. Duitse studenten moeten in Wageningen wel minimaal een half jaar collegegeld betalen. / JH