Nieuws - 1 januari 1970

Wageningen redt Vlaamse aardbeienteelt

De toetreding van Spanje tot de Europese Unie betekende twintig jaar geleden bijna de nekslag voor de Vlaamse aardbeienteelt. Het is volgens een Belgische proefbedrijfdirecteur te danken aan de in Wageningen ontwikkelde aardbeivariëteit Elsanta dat de aardbeienteelt in de Noorderkempen weer helemaal is opgeleefd.

‘De Elsanta was de juiste aardbei op de juiste plaats’, zegt Ward Baets, directeur van het Proefbedrijf der Noorderkempen in Meerle, in de laatste nieuwsbrief van het Vlaamse Instituut voor de Tuin- en Landbouw. De Vlaamse aardbeientelers zagen in de jaren tachtig ‘zwarte sneeuw toen Spanje op een blauwe maandag toetrad tot de Europese Unie’, aldus de nieuwsbrief. Door de concurrentie uit het zuiden steeg bij veel aardbeientelers het water tot de lippen.
Het bijzondere is dat de aardbeiplanten van de Elsanta zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies tien maanden lang bewaard kunnen worden in een koelcel. Daardoor konden de Vlamingen met de introductie van de Elsanta ineens het hele jaar door aardbeien telen, met een combinatie van volle grond, tunnels en serres. Het Vlaamse proefcentrum leverde een bijdrage door een aantal teelttechnische obstakels te omzeilen.
De Elsanta is in 1975 ontwikkeld op het toenmalige Instituut voor Tuinbouwveredeling (IVT), een voorloper van Plant Research International. De aardbeivariëteit is geliefd onder telers vanwege de zeer hoge productie, de goede stevigheid en de grote houdbaarheid. De aardbei heeft verder een goede smaak en een tamelijk sterk aroma. Volgens ir Wim Aalbersberg, hoofd sectie Sales van Plant Research International, is de Elsanta de belangrijkste aardbei voor de teelt in geheel Noordwest-Europa, met een marktaandeel van zo’n vijftig procent. De variëteit levert het instituut jaarlijks enkele miljoenen euro’s aan kwekersrechten op.
De eveneens in Wageningen ontwikkelde Lambada, een zeer smaakvolle en vroegrijpe aardbei, valt volgens Aalbersberg goed in de nichemarkt voor fijnproevers. Veel verwachting heeft hij van de Sonata, een nieuwe aardbei die veel eigenschappen heeft van de Elsanta. ‘De Sonata is beter resistent tegen vorst, waardoor de aardbei ook in Scandinavië geteeld kan worden.’ / GvM