Nieuws - 28 februari 2018

Wageningen opnieuw beste landbouwuniversiteit in QS-ranking

tekst:
Albert Sikkema

Wageningen University is opnieuw de beste landbouwuniversiteit ter wereld volgens de QS-ranking. De Wageningse milieuwetenschappen dalen van plek 6 naar 8.

©QS

Op de ranglijst voor landbouw- en bosbouwwetenschappen haalt Wageningen dit jaar 96,4 punten van de maximaal haalbare honderd punten. Dat is vergelijkbaar met de vorige jaren en goed voor een eerste plaats. Wageningen staat bovenaan de ranglijst van landbouwwetenschappen sinds 2016, toen het de Amerikaanse universiteiten UC Davis en Cornell University passeerde. Deze drie universiteiten maken al jaren de dienst uit in de landbouwranking.

Milieu
Bij de milieuwetenschappen staat Wageningen University al jaren in de mondiale top-10. Dit jaar komt Wageningen uit op een 8-ste plaats met 94,4 punten. Ook haalt de universiteit goede klasseringen in de veterinaire wetenschappen (13de met 87,9 punten) en de ontwikkelingsstudies (13de met 79,6 punten). De 2018 QS World University Rankings kwam op 28 februari uit.

Reputatie
Steevast scoort de universiteit goed op de academische waardering en de hoeveelheid citaties, maar is de waardering onder de werkgevers van de afgestudeerden lager. De QS-ranglijst is voor 40 procent gebaseerd op de academische reputatie van de universiteiten. De reputatie onder werkgevers weegt voor 10 procent mee. Het aantal publicaties in highly cited papers en de citatiescore tellen voor een kwart mee. QS vraagt jaarlijks het oordeel van duizend academici en werkgevers en analyseert miljoenen wetenschappelijke artikelen en citaties uit de database van het wetenschapsplatform Scopus.

Welke rankings doen ertoe? Lees ons artikel Ranking the rankings