Wetenschap - 28 november 2002

Wageningen op vierde plaats in keuzegids

Op de ranglijst van universiteiten die de Keuzegids Hoger Onderwijs jaarlijks publiceert, staat Wageningen dit jaar op de vierde plaats. De ranglijst wordt samengesteld op basis van oordelen van studenten.

Wageningse studenten zijn goed te spreken over de inhoud van de studie, de docenten en de studeerbaarheid. De Wageningse score is volgens de keuzegids significant beter dan het landelijk gemiddelde. Minder dan gemiddeld scoort Wageningen op de vraag of studenten de studie een volgende keer opnieuw zouden kiezen.

De verschillen tussen de Nederlandse universiteiten blijken uiterst gering. De score varieert van een 6,94 tot een 7,38. Net als voorgaande jaren staan de vier klassieke grote universiteiten laag op de ranglijst. Utrecht en Amsterdam zijn samen met Delft al jaren hekkensluiter van de ranglijst, Enschede en Maastricht spelen stuivertje-wisselen aan kop. Enschede voerde ook in 2001 de hitlijst aan, daarvoor was Maastricht lang koploper. Wageningen bevindt zich net als voorgaande jaren net onder de top.

Niet alleen het onderwijs is volgens de keuzegids beter aan kleinere, jonge universiteiten 'in de provincie', ook het voorzieningenniveau is er beter. Wageningen bezet respectievelijk een tweede en een derde plaats op de lijstjes met kameraanbod en sportvoorzieningen. Enschede (kamers) en Eindhoven (sport) voeren de lijsten aan. | K.V.

Enschede

Maastricht