Nieuws - 11 september 2009

Wageningen meest mobiele universiteit

Nuffic-onderzoek wijst Maastricht aan als dé internationale universiteit. VHL-studenten vaak naar het buitenland.

Wageningen is niet de meest internationale universiteit van ons land. Die titel komt de Universiteit Maastricht toe. Dat blijkt uit de jongste Internationaliseringsmonitor van de Nuffic.
In Wageningen komen twee van elke tien studenten uit het buitenland; in Maastricht zijn dat er twee keer zo veel: vier van de tien. In tegenstelling tot de groei in Maastricht, stabiliseert de instroom van buitenlanders in Wageningen.
Vooral bij Duitsers is Maastricht populair. In vijf jaar tijd is het aantal Duitse studenten in Maastricht bijna verdubbeld, naar 5.077. Geen enkele wo- of hbo-instelling komt maar in de buurt van dat aantal. Nederland is sowieso populair bij Duitsers. Vier van de tien buitenlandse studenten in ons land komen uit Duitsland.
Van alle universiteiten heeft Wageningen wel de meest mobiele studenten. Zes van de tien studenten hebben een deel van de studie in het buitenland gedaan. Maastricht volgt met vijf van de tien. Alleen de hbo-studenten van de HAS in Den Bosch zijn mobieler dan de Wageningers: ruim acht op de tien heeft buitenlandervaring. Van Hall Larenstein doet het achter Den Bosch met een tweede plek (ruin vier van de tien) ook goed.
Buitenlandervaring doet (Nederlandse) studenten goed, zo blijkt uit onderzoek. Universitaire studenten met buitenlandervaring scoren gemiddeld hogere eindcijfers (7,52 tegen 7,38) dan studenten die de hele studie op de eigen instelling bleven. Ze werken na hun studie gemiddeld ook vaker (77 tegen 61 procent) op het niveau van hun opleiding.