Nieuws - 16 augustus 2011

Wageningen meest internationale universiteit

Wageningen gooit hoge ogen als het gaat om het internationale karakter van wetenschappelijk onderwijs. De universiteit heeft, op Maastricht na, relatief de grootste instroom van buitenlandse studenten. Bovendien heeft bijna 60 procent van de afgestudeerde Nederlandse studenten uit Wageningen stage gelopen en/of gestudeerd in het buitenland. En dat is goed voor hun carrière.

22-calimero.jpg
Dit blijkt uit een rapport van Nuffic. De internationaliseringsorganisatie berekende dat het aantal buitenlanders in het Nederlandse hoger onderwijs opnieuw is gestegen. In Wageningen was vorig jaar ruim 23 procent van de studentenpopulatie afkomstig uit het buitenland. Daarmee stijgt de universiteit twee plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Alleen de Universiteit Maastricht (43 procent) en vier hbo-kunstopleidingen halen een hoger percentage. In Maastricht zijn de buitenlandse studenten voornamelijk afkomstig uit de grenslanden. In Wageningen is de internationale studentenpopulatie meer divers.
Uit het rapport blijkt ook dat de meeste Nederlandse studenten van Wageningen Universiteit een tijdje in het buitenland zitten. In de top tien van instellingen met de meeste buitenlandervaring onder studenten, neemt Wageningen met zo'n 58 procent een derde plek in, na de Hotelschool in Den Haag en de HAS in Den Bosch. Dat maakt Wageningen de best presterende universiteit op dat gebied. Ook Van Hall Larenstein zit in de top tien; daar vertrok ruim 39 procent voor een stage en/of studie naar het buitenland.
Imago
Het internationale karakter van Wageningen is leuk voor het imago van de universiteit, maar is ook goed voor de studenten, blijkt uit het onderzoek. Bijna 76 procent van de wo-studenten met buitenlandervaring zegt minimaal op het niveau van de studie te werken, tegenover ruim 61 procent van wo-studenten zonder buitenlandervaring. Daarnaast haalden de studenten met buitenlandervaring een hoger gemiddeld afstudeercijfer en gaan ze later meer verdienen.
In totaal volgden vorig jaar 52.000 buitenlandse studenten uit 61 landen een volledige bachelor- of masteropleiding in Nederland. Omgerekend gaat het om 8 procent van alle studenten. Net als vorige jaren trekken economische studies het grootste aantal buitenlandse studenten, maar procentueel gaan de meesten naar de universitaire landbouwopleidingen en de hbo-kunstopleidingen. Duitsers vormen nog steeds de grootste groep: het zijn er bijna 25.000, oftewel 46 procent. China en Belgiƫ volgen met vierduizend en 2300 studenten. Bulgarije, Turkije en Griekenland zijn sterke stijgers.