Nieuws - 30 november 2006

Wageningen krijgt snelbus

Wageningen krijgt een andere busverbinding met station Ede-Wageningen. Vanaf 10 december rijdt er in de spits en op zondagavond iedere tien minuten een gelede aardgasbus naar Wageningen. Die stopt minder vaak dan bus 86 en krijgt op de meeste kruisingen vrije doorgang.

De bus gaat rijden over de huidige route van lijn 86, vanaf het station via ziekenhuis Gelderse Vallei, de Mansholtlaan, De Born, de Nijenoordallee en de Kortenoordallee naar het centrum van Wageningen. De lijn wordt omgedoopt tot lijn 88, de Valleilijn. Bus 86 gaat rijden over de huidige route van lijn 83 via Bennekom; daarmee komt lijn 83 te vervallen.
De Valleilijn krijgt een halte aan de zuidkant van station Ede-Wageningen. De oude bus 86 stopte aan de noordkant. In de ochtend- en avondspits en op zondagavond gaat er elke tien minuten een bus, op andere tijden elk kwartier. De bussen zijn verder extra lang, hebben geluidsarme motoren en rijden op aardgas, waardoor ze minder schadelijke stoffen uitstoten.
Vanaf 10 december 2006 rijdt er ook vaker een trein tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Deze blauwe Valleilijntrein rijdt ieder half uur en sluit aan op de Valleilijnbus naar Wageningen.