Nieuws - 15 november 2001

Wageningen kraakt code grootste diervirus ter wereld

Wageningen kraakt code grootste diervirus ter wereld

Een Wagenings onderzoekster heeft het genoom van het wittestippenvirus in kaart gebracht. Daarmee komt de weg vrij voor de ontwikkeling van een vaccin dat garnalen tegen deze ziekteverwekker moet beschermen. Het virus veroorzaakt in de garnalenkweek van Azi? en Noord- en Zuid Amerika miljoenenschade.

Het wittestippenvirus (offici?le naam: whispovirus) is pas in 1992 ontdekt bij Aziatische kwekers, die merkten dat hun garnalen witte stippen kregen en massaal stierven. In de jaren daarna dook het virus praktisch overal op waar garnalenkwekers actief waren. Het bedrijf Intervet te Boxmeer, dat gespecialiseerd is in veterinaire medicijnen, werkt al enkele jaren samen met Wageningen Universiteit aan een manier om de epidemie te stoppen. Het promotieonderzoek van ir Mari?lle van Hulten van de leerstoelgroep Virologie past in dat streven. Het was bedoeld om de structuur van de ziekteverwekker op te helderen, zodat de zoektocht naar een remedie gerichter kan verlopen.

Daarbij stuitte de onderzoeker op verrassingen. Zo bleek het virus het grootste diervirus te zijn. Het DNA van het stippenvirus bestaat uit bijna driehonderdduizend basenparen. Dat is vijfduizend meer dan het kippenpokkenvirus, dat virologen tot nu toe hadden beschouwd als het grootste.

Van Hulten denkt dat onderzoekers waarschijnlijk nog wel grotere virussen zullen ontdekken. "Er zijn nog niet zo veel virussen bij waterdieren en -planten bekend. We weten wel dat die vaak afwijken van de virussen op het land."

In het genoom ontdekte de onderzoekster 184 genen. Nog geen tien daarvan leken op genen die in de virologie al bekend waren. De rest was nieuw. "Dat betekent dat het virus tot een nieuwe familie behoort", aldus Van Hulten. | W.K.

Mari?lle van Hulten promoveert 16 november bij prof. Just Vlak, persoonlijk hoogleraar bij de leerstoelgroep Virologie, en prof. Rob Goldbach, hoogleraar in de virologie.