Nieuws - 1 januari 1970

Wageningen kiest beste sorghum

Wageningse onderzoekers hebben zeven sorghumvarianten aangewezen waarmee het Afrikaanse land Benin de hoeveelheid ijzer in het nationale dieet kan verhogen.

Bloedarmoede als gevolg van een tekortschietende ijzerinname komt in Benin veel voor, vooral onder jonge kinderen en zwangere vrouwen. Door een lokaal veel gegeten pasta, dibou, in het vervolg van de aangewezen sorghumvariëteiten te maken, kan de voedingssituatie verbeteren.
De onderzoekers, behalve aan Wageningen Universiteit ook verbonden aan de Université d’Abomey-Calavi, maten de concentraties ijzer en het organische fytaat in de planten. De geschikte variëteiten bevatten verhoudingsgewijs veel ijzer en weinig fytaat. Fytaten remmen de opname van ijzer. Opvallend was dat de meest interessante sorghumvariëteiten ook al door boeren als het meest voedzaam werden beschouwd.
De onderzoekers hebben geprobeerd of ze ook konden ontdekken welke sorghumvariant de beste bron van zink is, een ander nutriënt waarvan de inwoners in Benin onvoldoende consumeren. Ze konden echter geen efficiënte bron van zink vinden.
Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Agricultural and Food Chemistry. /
WK