Organisatie - 30 november 2011

Wageningen is een bekende in Mali

Morgen brengt de president van Mali, Amadou Toumani Touré, een bezoek aan Wageningen. Wat doet Wageningen UR in dit Sahel-land?

Toumani-Toure.jpg
Mali is een van de speerpuntlanden van de Nederlandse regering voor ontwikkelingssamenwerking. En bij die ontwikkelingssamenwerking spelen de thema's voedselzekerheid en water - Wageningse thema's - een centrale rol. Op dit moment zijn de ministeries EL&I en Buitenlandse Zaken (DGIS) een nieuw ontwikkelingsprogramma aan het opstellen voor Mali. Daarbij rekent de regering ook op inbreng van het Nederlandse bedrijfsleven. Het Center for Development Innovation (CDI) van Wageningen UR adviseerde daarbij.
Welke voorstellen zitten in de pen?

• Er komt waarschijnlijk een programma gericht op ondersteuning van duurzame rijstproductie in het grote irrigatiegebied Office du Niger. Daarbij richt het programma zich op voedselzekerheid, efficiĆ«nter watergebruik en behoud van ecologische waarden. In het gebied loopt al Gestion de 'l Eau, een Frans project met Wageningse inbreng.

• Wageningen UR ondersteunt de ontwikkeling van de landbouwfaculteit van de universiteit van Segou. Centraal staat het ontwikkelen van onderwijsprogramma's en curricula, en bijdragen aan pedagogische vernieuwing in het hoger onderwijs.

• Great Green Wall: meerdere Sahel-landen willen een groene corridor van 15 kilometer breed dwars door de Sahel aanleggen om de verwoestijning tegen te gaan. Het originele plan gaat vooral uit van bomen planten. Wageningen UR en partners zoals de de Vrije Universiteit willen een veel bredere aanpak, waarin ook aandacht is voor rendabele landbouwproductiesystemen.

Wat het Nederlandse bedrijfsleven (denk aan ingenieursbureaus) in deze programma's gaat doen, moet nog blijken. 'Ze hebben interesse en wachten af', zegt een ingewijde.
Wageningen zit al enige jaren in Mali met het Convergence of Sciences programma. Dat doet onderzoek naar agrarische innovatiesystemen door boeren, onderzoekers, bedrijven en overheid te laten samenwerken op het gebied van voedselzekerheid en duurzame ontwikkeling.
De president komt geen ontwikkelingscontracten afsluiten in Wageningen - daar is het nog te vroeg voor. Hij komt vooral omdat Wageningen een bekende is in Mali.