Nieuws - 6 oktober 2011

Wageningen in top 100 universiteiten

Wageningen UR dendert de top-100 binnen van ’s werelds beste universiteiten. In de Times Higher Education World University Rankings is Wageningen geklommen van plaats 144 naar plaats 75.

Times-Higher-Education-THE.jpg
Ook andere Nederlandse universiteiten stijgen fors op de ranglijst. Utrecht stijgt van plaats 143 naar 68 en is daarmee de beste Nederlandse universiteit. En ook Leiden (79-ste) en de Universiteit van Amsterdam (92-ste) staan in de top-100. In de vorige ranglijst van Times Higher lukte dit geen enkele Nederlandse universiteit.
De lijst kent vele verschuivingen door de nieuwe methodologie van de Engelse uitgever. Het grote nieuws, ook in Engeland, is dat Nederland het op twee na beste universiteitssysteem ter wereld heeft, met twaalf universiteiten in de top-200. De Verenigde Staten voert de landenlijst aan met 75 universiteiten in de top-200, Engeland volgt met 32 universiteiten. Duitsland en Nederland staan gedeeld derde. Opvallend is ook dat Harvard, altijd koploper, is gezakt naar een gedeelde plaats 2.
In de andere belangrijke wereldranglijst van universiteiten, de Shanghai-index, daalde de positie van de Nederlandse universiteiten juist. Wageningen staat daar op de gedeelde plaats 151-200, terwijl ze bij de vorige ARWU-ranking nog op plaats 101-150 stond. In de Shanghai-index telt het aantal Nobelprijswinnaars bijvoorbeeld zwaarder mee, terwijl in de Times Higher-ranking de onderwijsprestaties zwaarder aantikken. Dat lijkt de Nederlandse universiteiten ten goede te komen.
Verder blijft de bepaling van de ranking een black box, zegt informatiespecialist Wouter Gerritsma, die de Wageningse gegevens aanlevert voor de wereldranglijsten. ‘Vorig jaar heeft Times Higher veel kritiek gehad en daarom zijn de criteria om de kwaliteit te bepalen aangepast. Maar hoe precies, is mij niet duidelijk. Ik weet wel dat onze publicatiescores zijn verbeterd, na de dip in het aantal publicaties als gevolg van de bundeling van universiteit en DLO. Ook de citatiescores zijn hoger dan vorig jaar. Bij elkaar tellen publicaties en citaties voor 60 procent mee in de ranglijst. Verder scoren we goed in het aantal internationale MSc-studenten - dat telde de vorige keer niet mee.'
Gerritsma heeft geen hoge pet op van de rankings, maar het belang ervan valt niet te onderschatten, zegt hij. ‘Het is uniek dat een specialistische universiteit als Wageningen zo hoog scoort in de algemene ranking. Internationale studenten laten zich bij hun keuze deels leiden door deze rankings. Als je de top-100 haalt, dan ben je wat. We worden nu met nog meer egards ontvangen op buitenlandse universiteiten.'