Wetenschap - 15 augustus 2011

Wageningen iets lager op wereldranglijst universiteiten

Wageningen UR is licht gezakt op de wereldranglijst van universiteiten. Op het gebied van Life & Agricultural Sciences staat Wageningen op plaats 37, een plaats lager dan vorig jaar.

Dat blijkt uit de ARWU-ranking, ofwel de Shanghai index. Vijf jaar geleden stond Wageningen UR nog op plaats 46 op de ranglijst van life sciences universiteiten.
Elk jaar beoordeelt de universiteit in Shanghai de onderzoekprestaties van universiteiten wereldwijd. Op het gebied van de Life Sciences is Wageningen de beste Nederlandse universiteit. Ze is gezakt van plaats 5 naar plaats 7 van Europese universiteiten, na de universiteiten van Cambridge en Oxford, de Zweedse Karolinska Universiteit en het University College London. De Zwitserse universiteiten van Zurich en Basel scoren inmiddels beter dan Wageningen UR.
De wereldranglijst wordt gedomineerd door Amerikaanse universiteiten. Op de overall wereldlijst staat Wageningen op de gedeelde plaats 151- 200. Vorig jaar stond ze nog op plaats 101-150. Utrecht is de beste Nederlandse universiteit op plaats 48 en ook Leiden staat in de top-100. De Academic Ranking of World Universities (ARWU) is hier te vinden. De site is slecht bereikbaar, want overbelast.
Het bericht van gisteren, dat Wageningen stabiel presteerde, klopte dus niet. Dat bleek gebaseerd op de ARWU-lijst van vorig jaar.
Met dank aan de oplettende Jan Dijkstra van de Animal Nutrition Group, die wel de juiste lijst had.