Organisatie - 1 december 2011

Wageningen gul voor actieve studenten en pechvogels

Twee miljoen euro in ­profileringsfonds. 'We hebben het hele scala aan studentenorganisaties.'

Wageningen besteedt veruit het meeste geld aan studenten die door overmacht of een bestuursjaar langer over hun opleiding doen. Dit blijkt uit een maandag gepresenteerd onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). De Wageningse universiteit heeft bijna twee miljoen euro in het zogenoemde profileringsfonds. Dat is gemiddeld 302 euro per student. Ter vergelijking: de Universiteit Utrecht heeft 33 euro per student. Dergelijke fondsen zijn bedoeld voor studenten die langdurig ziek zijn of een handicap hebben, maar ook voor studentbestuurders, topsporters en talentvolle studenten van buiten Europa die het hoge instellingscollegegeld niet kunnen betalen. Instellingen mogen zelf weten hoeveel geld ze in de fondsen steken.
'Wij vinden het profileringsfonds erg belangrijk', zegt Liesbeth van der Linden, beleidsmedewerker Education & Research. Wel waarschuwt ze dat de cijfers niet helemaal vergelijkbaar zijn. Zo gebruikt Wageningen ongeveer een kwart van de beschikbare twee miljoen euro voor de bekostiging van de tweejarige masteropleidingen van Social Sciences. Ook is er bijna 900.000 euro beschikbaar voor studiebeurzen voor niet-Europese studenten.
Maar ook het FOS-gedeelte, de financiƫle ondersteuning voor studentbestuurders is relatief hoog. Van der Linden: 'Wageningen is een kleine stad, met een kleine universiteit. Maar we hebben wel het hele scala aan studentenorganisaties; studentenverenigingen, sportclubs, koren, studieverenigingen.'
Uit het onderzoek blijkt ook dat hogescholen veel minder gul zijn dan universiteiten. Van Hall Larenstein stond niet in de top tien van de LSVb.