Nieuws - 16 mei 2002

Wageningen geschokt en gespannen

Wageningen geschokt en gespannen

Nadat bekend werd dat de vermoedelijke dader van de moord op Pim Fortuyn werkt bij een Wageningse milieuorganisatie, gingen weinig gesprekken in Wageningen nog over iets anders. In kroegen en op straat vragen mensen zich hardop af hoe dit kon gebeuren.

Meest gehoorde versie is dat bij Volkert van der G. de stoppen zijn doorgeslagen, omdat alleen kortsluiting in zijn hoofd een dergelijke daad kan verklaren. Dat stellen ook zijn collega's van de Vereniging Milieu-offensief in een verklaring. Want vrijwel niemand gelooft dat binnen Wageningse milieuorganisaties georganiseerde neigingen tot geweld bestaan.

Wel is de spanning om te snijden. De landelijke media hebben hun pijlen op Wageningen gericht, kennissen van Volkert van der G. worden gebeld en cameraploegen doorkruisen de stad. Elke scheet is nieuws. De Telegraaf bericht op woensdag 8 mei dat Volkert van der G. deel uitmaakt van een 'harde kern van vijf ? zes zeer gevaarlijke radicale linkse activisten'. Dat meldde niet justitie, zoals de Telegraaf schrijft. Justitie benadrukte juist meermalen dat onderzoek tot nog toe uitwijst dat het om een eenmansactie gaat. Het bericht is zonder bronvermelding overgetikt van een persbericht dat Mat Herben van de Lijst Pim Fortuyn uit deed gaan. Dit soort foutieve berichtgeving houdt de gemoederen in Wageningen bezig. Want in deze gespannen situatie ligt een hetze op de loer tegen alles wat met milieu of politiek links te maken heeft.

Niet alleen Milieu-offensief, ook andere milieuorganisaties haasten zich dan ook zich te distanti?ren van de aanslag. Stichting Wakker Dier, waar Sjoerd van de Wouw beleidsmedewerker is naast zijn voorzitterschap van Milieu-offensief, veroordeelt de moord op Fortuyn in de sterkste bewoordingen. Dat doen ook gevestigde milieuorganisaties als Milieudefensie ? niet te verwarren met Milieu-offensief - , Stichting Natuur en Milieu, Greenpeace en de Dierenbescherming. Milieugoeroe Wouter van Dieren, lid van de club van Rome, waarschuwde in een ingezonden stuk in NRC Handelsblad voor verkettering van de milieubeweging.

Wagenings GroenLinks-raadslid Jelle de Gruyter is ervan overtuigd dat alle linkse organisaties in Wageningen de aanslag op Pim Fortuyn veroordelen als een verschrikkelijke misdaad. "En ik vind dat je de milieubeweging of linkse organisaties niet verantwoordelijk kunt stellen voor deze misdaad of voor een klimaat waarin zo'n misdaad kan worden gepleegd. Er is geen enkel verband tussen de activiteiten van allerlei linkse en milieuclubs en de moord op Fortuyn." | J.T.

Zie ook pagina 3: Evenwichtig, fanatiek consci?ntieus en schaapachtig.

Pagina 9: Vereniging Milieu-offensief in verwarring.

Pagina 10: Het Debat.