Organisatie - 1 januari 1970

Wageningen gaat samenwerken met Jemen

Wageningen Universiteit krijgt twee grote projecten van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor samenwerking in het hoger onderwijs. In die projecten moeten Wageningers de universiteiten van Sana’a en Aden in Jemen op een hoger plan helpen.

,,De onderwijsminister van Jemen is al in Wageningen geweest’’, zegt dr Bettina Bock van Rurale Sociologie, wiens projectvoorstel goed was voor 1,8 miljoen euro. ,,Hij heeft behalve onze groep ook Irrigatie en Waterbouwkunde bezocht. Daar gaat het andere project lopen.’’
Rurale sociologie wil de universiteit van Aden gaan helpen bij het opzetten van onderwijsprogramma’s, beleidsonderzoek en het geven van advies. In twee jaar tijd moeten de Wageningers het Jemenitische onderwijs en onderzoek op het gebied van genderstudies professionaliseren. Daarnaast komt er een half dozijn PhD-ers en MSc-ers uit Jemen naar Wageningen voor training.
Het andere Jemen-project is dat van dr Frans Huibers van Irrigatie en Waterbouwkunde. Hij krijgt van Nuffic twee miljoen euro voor een samenwerkingsproject met de universiteit van Sana’a. Het project is bedoeld om de bibliotheek van Sana’a te moderniseren, de organisatie van de universiteit en zijn onderwijsprogramma te verbeteren en trainingen te verzorgen voor de medewerkers van Sana’a.
,,Tot voor kort benaderden organisaties je voor dit soort projecten’’, zegt Huibers. ,,Tegenwoordig worden ze aanbesteed. Bij voorkeur vlak voordat je met vakantie zou willen gaan krijg je bericht dat er geld beschikbaar is voor een project, en je gaat een projectvoorstel schrijven, net als legio anderen. En de beste wint.’’ | W.K.